top of page

Држава ипак преуређује затворе

Мађарски министар унутрашњих послова мораће да до 30. септембра предузме кораке у циљу побољшања услова живота у затворима, односно смањења броја затвореника у собама, најавила је министарка правде Јудит Варга. Ово питање било је предмет серије пресуда Европског суда правде у корист затвореника, што је влада у Будимпешти до сада схватала као злоупотребу.Европски суд правде је недавно донео више пресуда у којима обавезује Мађарску да затвореницима исплати високе новчане износе као одштету због лоших улова у затворима, што је имало негативне последице по буџет државе.


"Исплате накнада затвореницима због лоших услова довеле су до злоупотреба у примени закона, које се морају зауставити", рекла је Варга током презентовања годишњег извештаја пред пред парламентарним Одбором за правосуђе.


Она је напоменула да је као одговор на овакву праксу, влада у парламент упутила предлог закона који ће омогућити жртвама кривичних дела да траже одштету чак и пошто судови донесу пресуде о њиховим случајевима.

Comments


bottom of page