top of page

Држава наложила попусте у трговинама

Министар за економски развој Мартон Нађ разговарао је са трговцима и њиховим професионалним удружењима о предлогу да се од већих супермаркета захтева да редовно нуде попусте на изабране производе, саопштило је министарство.Консултације су, како се наводи, биле фокусиране на финализацију детаља нацрта уредбе. Обавезни попусти биће на снази од 1. јуна до 30. септембра, речено је, уз напомену да се производи за посебне понуде бирају на недељном нивоу.


Уредба ће основне животне намирнице разврстати у 20 категорија, укључујући живину, сир, хлеб, пецива, поврће, воће, пиринач и друге житарице, наводи се у саопштењу. Ланци прехрамбених производа мораће да одобре попусте на производе по свом избору у свих 20 категорија за најмање 10 одсто од најниже цене у претходних 30 дана.


Стране су се сложиле да је сузбијање инфлације на једноцифрену бројку заједнички циљ, за који су сви одговорни. Министар Нађ је рекао да је влада посебну пажњу посветила сарадњи и консултацијама са државним и тржишним актерима, додајући да ће се узети у обзир препоруке партнера приликом финализације прописа о попустима.


Министар Нађ и државни секретар Министарства пољопривреде за прехрамбену индустрију и трговинску политику Мартон Нобилис, одржали су два одвојена састанка са великим трговинским ланцима и удружењима, како би разговарали о тој мери, наведено је у саопштењу.


コメント


bottom of page