top of page

Држава против Мајкрософта

Мађарска Агенција за заштиту конкуренције покренула је поступак против Мајкрософта због наводне непоштене праксе према мађарским потрошачима у оквиру његове нове услуге претраживња.У саопштењу се наводи да је у фебруару продавац софтвера интегрисао функцију ћаскања засновану на вештачкој интелигенцији у свој Бинг систем за претрагу, помажући да се одговори на питања о интерфејсу за претрагу, користећи садржај, податке и информације које деле корисници за машинско учење. Међутим, према наводима власти, компанија не пружа потрошачима информације о услузи на стручном нивоу и професионалности која се разумно може очекивати.


Агенција сматра да је незаконито не обавестити потрошаче о комплетности услуге, поузданости, временским роковима, валидности одговора и управљању подацима повезаним са њеном употребом. Наводи се да потрошачи нису адекватно информисани о томе како се њихови заједнички подаци користе за обуку алгоритма вештачке интелигенције, у којој мери се приказују као одговор на претраге других корисника и како да се могу уклонити ови подаци из система.


Истакнуто је да је америчка Федерална трговинска комисија (ФТЦ) такође отворила истрагу о другом сервису за ћаскање заснованом на вештачкој интелигенцији, којим управља OpenAI, у суштини у исто време када је мађарски орган за заштиту конкуренције урадио са Мајкросфотовим. Амерички регулатор такође истражује вероватну неправедност пракси у вези са управљањем подацима и ризицима услуга.


Агенција је у саопштењу навела да мађарска управа за заштиту конкуренције већ неко време обраћа велику пажњу на понашање великих технолошких компанија на тржишту. Последњих година наметнути су лекови против конкуренције Гуглу и Пејпалу, између осталих, а Ејпл и Букинг су платили значајне казне у Мађарској. Власт тренутно истражује понашање Вибера, који је део Ракутен групе, и ТикТок-а, којим такође управља ByteDance.


Организација истиче да отварање поступка не подразумева констатацију да је компанија починила кривично дело и да поступак има за циљ разјашњавање чињеница и доказивање повреде.

Comments


bottom of page