top of page

Државни секретар: Нема спора са Бриселом

Транспарентност у коришћењу новца Европске уније заједнички је интерес Мађарске и ЕУ, рекао је премијеров државни секретар Балаж Орбан уочи годишњег цивилног скупа у Кечеу, у западној Мађарској.Балаж Орбан је новинарима, у одговору на питање о плановима за формирање мађарског одбора за борбу против корупције, рекао да Брисел и мађарска влада континуирано прате коришћење фондова ЕУ. У овој области нема спора са Бриселом и Влада поздравља све предлоге, додао је он.


Одговарајући на питање да ли Мађарска показује дужно поштовање према наставницима, он је рекао да се, максимално колико је држава могла да приушти, улажу се напори да им се ода признање које заслужују „и у финансијском смислу“: "Непрестано радимо на томе да омогућимо да више друштвених група које раде важне послове, добија веће плате. Уведена су повећања у јавном и високом образовању“, рекао је он.


Балаж Орбан је додао да је питање радног права да ли треба отпуштати наставнике који практикују грађанску непослушност: „Немамо такву намеру, али ако то остане једина опција дозвољена законом, онда ће то бити неизбежно“, рекао је он.


Посланик владајућег Фидеса Тамаш Дајч рекао је новинарима на истом скупу да су Мађарска и Европска комисија биле укључене у преговоре који напредују ка консензусу у вези са коришћењем средстава из фонда за опоравак. Представници ЕК који су присуствовали разговорима нису покренули питање одбијања Мађарске да се придружи Европском јавном тужилаштву.


„Никада нисмо имали шта да кријемо у вези са коришћењем новца ЕУ“, рекао је он и додао да је удео јавних набавки са једном понудом у Мађарској испод просека ЕУ.

Comentários


bottom of page