top of page

Др Бaнко: Вакцинација треба да буде бржа од вируса!

Вирусолог Ана Банко истиче да је вакцинација једино решење за окончање пандемије корона вируса и поручује да од нас зависи када ће се све ово завршити. Она је на РТС рекла да су мутације вируса његова природна појава и да оне у овом тренутку не угрожавају процес вакцинације.


„Не могу да кажем да не може да угрози процес вакцинације, у овом тренутку га не угрожава, али што дуже вирус циркулише у полулацији, он има превише домаћина и прилика да мутира и дајемо му у ствари превише прилика да створи онај такозвани мутант који би потенцијално био отпоран на вакцину”, истакла је Ана Банко.


Навела је да вакцине могу да се адаптирају, али да процес вакцинације мора да буде бржи од вируса и да је најновији сој индијски „дупли мутант”: „Код њега се појављује мутација коју срећемо код варијанти које смо дефинисали као забрињавајуће, као што су две калифорнијске варијанте, а с друге стране, има мутацију на месту бразилске и јужноафричке варијанте која је на истом месту, али води у другачију измену”, каже Банко.


Објаснила је да та комбинација не мора нужно да значи да ће ова варијанта бити негативнија по исход ширења обољења или отпорности на вакцину, али да морамо да будемо свесни да ће нам се секвенцирање вирусног генома те информације о великом броју циркулишућих варијанти сваки дан и приказивати. Навела је да највише забрињавају британска, јужноафричка, бразилска и две калифорнијске варинајте. Те варијанте се, истиче Банко, брже преносе, потенцијално су отпорне на антитела и ометају процес дијагностике.


На питање о стицању колективног имунитета, Банко је рекла да је то чисто епидемијско питање: „Овај вирус са свим својим особинама и способношћу ширења нас оповргава - уместо почетног имунитета од око 60 одсто, који смо сматрали да је довољан, данас се помиње 80 односно 90 одсто, управо због измена вируса”, рекла је Банко.


Важно је, каже, да процес вакцинације обухвати велики део становништва. Стратегија је била да се вакцинишу људи најлошијег здравља, али трансмисију треба да зауставимо и међу најактивнијим становништвом, а то је велики распон од дечјег узраста до радноактивног становништва и због тога се спроводе студије на деци и трудницама.


„Вакцине су ефикасне против свих мутација, поготово кад је у питању британска варијанта, која доминира, није толико ефикасна код осталих, али ипак не можемо да причамо о томе да су нове варијанте отпорне или резистентне на постојеће вакцине”, рекла је Ана Банко.


На питање да ли свака пандемија траје две године, Банко указује на то да је тако било до сада: „Али оно што нас је све изненадило и због чега пуштање људи да се колектовно заразе није успело, као у неким скандинавским земљама, јесте чињеница да код ове инфекције имунитет није трајан и дуговечан”, рекла је Банко, која закључује ову пандемију не можемо ставити у оквире неких претходних искустава.

Comments


bottom of page