top of page

Др Грујичић: Проведите одмор у Србији

Корона вирус ће на летњим температурама и уз високо УВ зрачење вероватно да мутира и промени своју клиничку слику, па је зато одлазак на море велики ризик, упозорава проф. др Даница Грујичић.

Према њеним речима, смртоносни вирус је недовољно истражен и још није познато како ће се понашати током летњих врућина. Постоји велика могућност да измени облик, да његово деловање ослаби или исто тако може и да ојача. Још је већи проблем, кажу стручњаци, што је могуће да се појаве нови, другачији симптоми болести, а то би олакшало његово ширење.

Докторка Грујичић каже да је без обзира на смиривање епидемије у Европи за наше грађане најбезбедније да одмор проведу у Србији, у којој знају каква је епидемиолошка ситуација са короном.

- Не знамо како ће овај вирус наставити да се шири по другим земљама, ни када ће све земље успети до краја да га искорене. Немамо потпуну и реалну слику епидемије короне у Европи и свету, ни у познатим летовалиштима у која наши људи углавном иду. Није искључено да вирус мутира под високим температурама, па може да се деси да епидемија поново букне док сте, на пример, на мору у Грчкој, Црној Гори, Турској... Због десет дана летовања на мору ризикујете да се заразите, да угрозите здравље и живот, да будете у карантину - напомиње проф. др Грујичић.

- Реално је очекивати се да током лета промени и његова клиничка слика, као и симптоми по којима је до сада препознатљив код пацијената. Можда почне да изазива неке друге проблеме код заражених. Зато мислим да је безбедније за све наше грађане да се одмарају у Србији, где знамо како се вирус до сада кретао и мењао – каже она. Са њом је сагласан и епидемиолог др Зоран Радовановић, који каже да ће корона вирус сигурно да се мења услед температурних разлика, као и јачине УВ зрака, али да нико у струци не зна како ће то тачно бити.

- Очекује се да корона ослаби и да се током лета јављају спорадични случајеви. Али то значи и да ће бити асимптоматских пацијената, који ће бити заражени, а неће имати тегобе, што је најопасније, јер ће га брже ширити. Зато је заиста несигурно да се иде било где ван граница Србије. Ризикујете да останете негде заробљени због вируса или да вам се клиничка слика погорша, па опет не можете назад у земљу, већ се морате лечити у иностранству - наглашава др Радовановић и додаје: - Зато је потребно да будемо одговорни, јер чак и ако вирус остане слаб, баш због тога не треба да ризикујемо. Боље је остати у Србији, пронаћи неки одмор, поштовати савете и мере надлежних и бити много сигурнији него негде на мору.

Comments


bottom of page