top of page

Др Кисић: више оболелих, мање хоспитализованих

Заменица директора Института Батут Дарија Кисић Тепавчевић, изјавила је данас да је ванредно стање у Србији због ковида било уведено у марту, иако је тада било мање заражених у апсолутним бројевима него сада, зато што тада нико није био спреман за први талас ковида-19 који се ширио Европом као цунами, и зато што у почетку није било довољно тестова и респиратора и здравствених капацитета.


„На самом почетку, цео свет је био изненађен овим вирусом и нико није био припремљен. Вирус се брзо ширио, а ми смо били међу последњим земљама Европе где је вирус ушао. Због тога смо могли да видимо искуства других земаља, а посебно у Италији и Шпанији, где су капацитети били премали”, рекла је она на конференцији одговарајући на питање новинара зашто се сада не уводи ванредно стање као пре када имамо више позитивних.


Дарија Кисић Тепавчевић каже да је су најугроженији били најстарији и они у старачким домовима и да је приоритет државе био да се превентивно делује мерама и да се то спречи у почетку. Први талас короне се ширио и ми смо хтели да развучемо епидемиолошку криву, додала је она.

Истиче да су у међувремену набављени тестови и респиратори, отворене су нове лабораторије и отворени нови капацитети. Такође, додаје да су се сви надали да ће становништво стећи колективни имунитет, али да је корона вирус у многим сегментима демантовао стручњаке, као и да се показало да је увођење стриктних мера у почетку било исправно.


„Сада у апсолутним бројевима јесте више заражених него пре, али је у односу на укупан број позитивних мањи број хоспитализација, имамо и више капацитета него пре, за које се надам да их нећемо никад искористити”, нагласила је она.


На питање зашто се не објављује број заражених по градовима на дневном нивоу, она је рекла да постоје ти подаци и да ће их учинити доступним. У последњих 10 дана свакодневно је више пацијената примљено него што их је отпуштено са болничког лечења и дневно се за 20 до 40 пацијената више прими него што се отпусти, изјавила она.


Према речима Кисићеве, од укупног броја потврђених лабораторијских случајева вируса корона, 15 одсто захтева хоспитализацију. Она је поновила да је тренутно 530 пацијената хоспитализовано, а од тога се трећина налази у КБЦ „Бежанијска коса” и поручила да се будно прати попуњеност здравстевних капацитета и да надлежни размишљају „неколико корака унапред”.


„Дневно смо сваки дан у плусу за 20 до 40 болничких кревета. Сваки дан у последњи 10 дана, више пацијента је примљено него отпуштених из болнице. О попуњености капацитета здравственог система посебно се води рачуна, јер је приоритет да сваки грађанин има доступну здравствену службу, и када је у питању ковид-19 и уколико има неко друго обољење", додала је Дарија Кисић Тепавчевић.

Comments


bottom of page