top of page

Др Кон: Активност корона вируса у порасту

Епидемиолог Предраг Кон изјавио је да се бележи пораст активности корона вируса који се испољава повећањем броја новозаражених и додао да је у Србији и даље доминантан британски сој, али да се на одређеном узорку нових случајева испитује присуство делта соја.


Кон је за РТС рекао да се пораст броја новозаражених, који траје од последње недеље јуна, из недеље у недељу прати: „Не можемо са сигурношћу знати какве ће последице имати повратак и смена наших туриста и колико ће бити уноса вируса у тренутку када је вирус иначе врло активан, где можемо очекивати да ће доћи до убрзања”, рекао је Кон и указао да је британски сој вируса и даље доминантан у Србији и напоменуо да се не испитује код свакога која је варијанта вируса у питању.

„Ми у неком узорку испитујемо присуство делта соја. То ће се и даље радити. У одређеним ковид болницама се утврђује у неком узорку, одређеном броју, у коликом проценту је присутан делта”, навео је Кон.

Додао је да је логично да када се свуда око нас повећава присуство делта соја да ће га бити и код нас. Говорећи о одржавању манифестација, Кон је поновио да ће током наредне две недеље сигурно доћи до пораста активности вируса.

„Имамо став јавног здравља и то је достављено за све фестивале, за различита славља, шта је оно што се препоручује. Кад то кажем, препоручује се да буду заштићени људи – или да су вакцинисани, или да су прележали, или да су тестирани, а ако нису ништа од тога да носе маску све време. Нема алтернативе томе”, казао је Кон.

Навео је пример „Егзита” који је, упркос одређеном броју заражених који су откривени, добро прошао јер, како је истакао, није дошло до наглог скока. Када је реч о трећој дози вакцине, Кон је казао да се она даје особама којима је значајно ослабљен имунитет због природе болести, односно због трансплантације, хемодијализе, дијабетеса, као и због малигних болести и разних болести које обарају имунитет.

„Сасвим је јасно да су ти пацијенти у највећем ризику и за њих се препоручује трећа доза вакцине. Да ли ће то бити једног произвођача, другог произвођача зависи од тога коју је вакцину прву примио. Према томе, то није стриктно одлучено”, појаснио је Кон.

Додао је да је препоручено да трећа доза буде вакцина која је заснована на информационој РНК, али, како је објаснио, нема ниједног посебног разлога за то.

„Најважније од свега је да се те особе заштите. Нема још увек препоруке СЗО. Морамо још мало сачекати и јасно је да се убрзава тај процес препоруке треће дозе и биће сасвим сигурно у наредном периоду. Да ли ће бити за месец, два, видећемо”, додао је Кон.

bottom of page