top of page

Др Кон: Маска није обавезна док ђак седи

Епидемиолог и члан Кризног штаба др Предраг Кон изјавио је да се не може рећи да су школе потпуно безбедне, али да је важно да се поштују све мере заштите. Он каже да маска може да се одложи током седења на месту где је дистанца одређена, како се маска не би влажила.

Кон је за ТВ Прва рекао да се не може рећи да вируса нема, те да га неће бити у школама, па је немогуће рећи да су деца апсолутно безбедна. Како је саветовао родитељима, пред сваки полазак у школу требало би да се измери температура и да се провери има ли неких здравствених проблема. Такође, важно је да дете уз себе има маску и да научи да је правилно употребљава.


Др Кон је рекао да маска може да се одложи током седења на месту где је дистанца одређена, како се маска не би влажила. Такође, важно је да се маска мења по потреби. Он је нагласио важност ношења маски, јер она спречава могућност заразе и омогућава нормално похађање наставе.


Како је рекао, у случају заразе, родитељ јавља школи, а школа тада има обавезу да Заводу за јавно здравље јави да је неко дете болесно: „Након тога следи епидемиолошко испитивање, где се проверава да ли су поштоване мере заштите. Неки родитељи мисле да маска смета здрављу детета, што је апсолутна бесмислица".


Др Кон је рекао да има потврде да ће правовремено бити спровођени сви хигијенски послови у школама. Он је нагласио да наставник који има било какве респираторне тегобе или температуру не сме да долази у школу и држи наставу.


Појаснио је и да се алергије доста разликују од инфекција: „Нема температуре, они који је имају знају већ да препознају”, навео је Кон.

コメント


bottom of page