top of page

Др Кон: Ситуација гора него у априлу

Да је стање са епидемијом корона вируса у Србији поприлично алармантно, најбоље сведоче бројке новозаражених и преминулих особа у последње две недеље. Лекари свакодневно упозоравају да је здравствени систем пренапрегнут, па чак и пред пуцањем.Kако је пре неколико дана истакао др Предраг Kон, "стање ће бити посебно епидемиолошки лоше уколико дође до ситуације да имамо једног оболелог на 1.000 становника", оценивши да је у Београду ситуација гора него што је била у априлу. Према последњим званичним подацима, у Србији имамо 4.858 активних случајева корона вируса, још више хоспитализованих широм државе пошто многи од њих данима чекају резултате тестова.


Дакле, према овим бројкама Србија тренутно има 69,4 заражених на 100.000 становника (у јуну смо у једном тренутку имали једноцифрену бројку), али би та бројка могла да буде знатно виша већ у наредних 48 сати када стигну резултати свих тестираних пацијената.


С обзиром да смо пре само недељу дана имали тек нешто више од 3.000 тзв. активних случајева, према званичним подацима Министарства здравља и Института "Батут", јасно је да ћемо ако се настави овако вртоглави раст броја заражених веома врзо достићи границу од једног оболелог од корона вируса на 1.000 становника.

Comments


bottom of page