top of page

Др Шеклер: Мере нису лоше, али се не поштују

"Маске се не носе, вакцинација је опала за десет пута, а противник (вирус) једва чека да улети и масакрира становништво. Вирус није интелигентан, он ради оно једино што зна – преноси се и размножава у људима који нису ни вакцинисани, нису га преболели и нису прокужени. А то је и даље већина", каже др Милaнко Шеклер, вирусолог и микробиолог.


Др Миланко Шеклер

Кризни штаб за сузбијање ковида-19 донео је неколико одлука за попуштање епидемиолошких мера, чиме је, између осталог, омогућено одржавање фестивала, матура, прослава, као и дуже радно време угоститељских објеката уз музику уживо. Док многи грађани подржавају повратак у нормалност, неки стручњаци сматрају да није још време за то, јер је вирус у циркулацији.


Др Миланко Шеклер, вирусолог и микробиолог, координатор националне референтне лабораторије за авијарну инфлуенцу, грозницу западног Нила и инфективни бронхитис Специјалистичког ветеринарског института у Краљеву, наглашава да у Србији званично постоје епидемиолошке мере које уопште нису лоше, али да их готово нико не поштује. „Проглашавати победу над болешћу док још увек имамо доста оболелих није добро. Тренутно бележимо сваки дан од 100 до 200 новозаражених, што је превелика бројка, поготову када знамо да немамо велики број вакцинисаних људи”, упозорава др Шеклер.

Мислите ли да су прерано попуштене епидемиолошке мере? - Мислим да јесу и да је требало сачекати да још више опадне број заражених од ковида. Али, нису те мере толико страшне колико је лоше презентовано оно што је одлучено. На тај начин је упућена потпуно погрешна порука. Уопште није акценат стављен на то да треба поштовати мере и број људи у, на пример, угоститељским објектима и да морају да се носе маске у затвореном простору, да се примењује дезинфекција, да се држи одстојање и да је по госту предвиђен простор од четири квадратна метара. То је требало истаћи у први план.

А шта је уместо тога истакнуто? - Да је корона побеђена, да се враћамо у нормалан живот, да су то феноменалне вести за нацију, да угоститељски објекти могу да раде ноћу, да је омогућена музика уживо, да може 500 људи да се окупи, да на стадионе опет могу да се врате навијачи… Упућена је погрешна порука као да више не постоје мере које су на снази и само је легализовано оно што је већ кршено протеклих месец дана. Ја сам то тако доживео. У Краљеву, на пример, одржавају се свадбе и нико не контролише поштовање мера од оних комуналних служби које су за то задужене. Мислим да је тако и у другим градовима. Ако би се поштовале мере да неки објекат може да прими 500 људи, а зна се да су предвиђена четири квадратна метара по особи, онда би скуп могао да се одржи у простору од 2.000 квадрата. Колико има у земљи таквих објеката?

Да ли то значи да сматрате да је небезбедно ићи на матуре, свадбе, крштења, фестивале, разна славља? - Не могу да схватим да један политичар гостује у телевизијској емисији и мртав хладан каже да на матурама не морају да се носе маске и да „требало” да им се мери температура, а не би било лоше уколико би држали дистанцу. Чекај, човече, шта си ти то изговорио? Уместо дозволе да се матуре одржавају у објектима по жељи и без икаквих мера, требало их је организовати тако да их школе одржавају у свом дворишту. Ту би могла да им се монтира бина, да се доведе неки ди-џеј, а да деца буду под контролом и безбедни што се тиче короне. А не да у истом објекту неко доведе матуранте из пет школа одједном. Што се тиче фестивала, видео сам да ће моћи да их посећују само они који су вакцинисани, који су прележали болест или имају негативне тестове на ковид. Ако то стварно буде спроведено тако, онда је то по мом мишљењу безбедно. Али је добро питање ко ће то да контролише.

Дакле, фестивали ће бити под будним оком, али ко ће да контролише ситуацију на свадбама и другим слављима? - Ако можеш да обавежеш организатора фестивала да се поштују мере, није ми јасно зашто је проблем да се на то обавеже организатор свадбе, матуре или неке друге прославе. Они би требало да кажу гостима који желе да дођу на њихову прославу да морају да буду вакцинисани, да имају доказ да су прележали корону или имају негативни тест на ковид. Ако нису прекршена уставна права људи јер се тражи поштовање тих услова на фестивалу, по чему су прекршена ако се исто то тражи за свадбу? У Бечу не можеш да седнеш у башту кафића ако ниси вакцинисан или немаш негативан тест. А с друге стране, тестирање је могуће у готово свакој улици и бесплатно је. Захваљујући томе, имаш могућност да наредна два дана идеш где год желиш. Тако би нешто било добро да је присутно код нас.

Има мишљења неких стручњака да је код нас на делу шведски одабир борбе против ковида, али на српски начин. Како ви то оцењујете? - Чуо сам за такве ставове. У градском превозу, рецимо, све мање људи носи маске, иако је то правило на снази. Јуче сам ушао у једну продавницу и једини сам био од десетак људи с маском на лицу. До таквог непоштовања мера дошли смо зато што су појединци у јавности говорили на сва звона да смо победили корону и да ће од 21. јуна то све да се озваничи и да мере неће важити. Зато су се људи опустили. Готово да нема дана да ме неко не пита шта мислим о прослави победе над короном тог дана. Ја и не знам зашто је неко одабрао баш тај датум. У поређењу са ситуацијом у ветерини, када имамо неку болест и вакцинишемо животиње, треба да прође пет година да немамо ниједан случај оболевања, и да тај период спроводимо сваке године преглед одређеног броја узорака и да резултати буду негативни, па можемо да кажемо да је неко обољење искорењено. Нећу да кажем да то исто важи за људе, али је чињеница да ће овај вирус полако да се прилагоди због вакцинације и оболевања, да ће лагано да капитулира и постане с временом мање патоген и један од обичних вируса корона. Али да би се то десило, не можемо да имамо само 40 одсто вакцинисаних јер ће 60 одсто наше популације остати на милост и немилост вирусу корона. Колико је то још новозаражених, хоспитализованих, умрлих и колико још живота лекара и здравственог особља треба да принесмо на жртвеник наше неодговорности?!

Стално се полемише о броју вакцинисаних људи и стварању колективног имунитета. Колико је сада људи примило вакцину, а колико би било пожељно да можемо да одахнемо? - Видео сам да је ових дана с две дозе вакцинисано 39,36 одсто грађана, а макар једном дозом 44 одсто. А онда се појављују у медијима неки званичници који говоре како нам фали само десетак процента имунизованих да достигнемо колективни имунитет. Није ми јасно одакле идеја да је само толико довољно? Не могу да верујем да у овој земљи не постоји неко ко не може да подели број датих доза вакцина с бројем пунолетних грађана и да добијемо јасну бројку колико је људи заправо имунизовано. Будалаштине су приче како је, ето, Београд одговоран па је ту вакцинисано више од 50 одсто грађана и грађанки. Чињеница је да је тај већи просек у Београду остварен захваљујући најстаријој популацији, пензионерима. Ти људи увек слушају шта држава каже и одазвали су се позиву за вакцинацију. А ако се погледа имунизација младих и радно активног становништва до 40 година, вероватно ће подаци бити гори него у другим градовима. Нема разлога да лажемо људе да је ситуација другачија. Ако имате 40 одсто вакцинисаних, фактички од троје људи двоје могу да се заразе. Можда у децембру нећемо да имамо 8.000, већ 5.000 оболелих. Да би опао број оболелих, морамо да имамо минимум 60 одсто вакцинисане популације.

Чиле је са 47 одсто вакцинисане популације укинуо мере, а сада је на снази закључавање земље јер се енормно повећало заражавање грађана. У Русији је, такође, ситуација забрињавајућа, а расте број оболелих и у Великој Британији. Шта нас очекује наредних месеци? - У Чилеу су све отворили, а онда су уследили календарски најхладнији месеци у тој земљи и поново је настао хаос. У Великој Британији је индијски сој постао доминантан, а није ми јасно ни зашто у Русији имају само 12 одсто вакцинисаних, а имају своју вакцину. Нормално је да на тако мали проценат вакцинисаних, ако је живот враћен у нормалу, крене пораст заражених. Ствар је врло јасна. Ако код нас све буде „пуштено” у нормалу, како сада делује, и нико не буде поштовао епидемиолошке мере, очекује нас пораст броја заражених. Не морамо чак ни да чекамо јесен да се то догоди, може и усред лета да се забележи почетак тог неминовног процеса повећања броја новозаражених.

Значи ли то да нас већ у септембру очекује нови талас оболевања од короне? - Гостовао сам у једној емисији с лекарима који раде у ковид систему, који су рекли да се болнице припремају да се евентуално у септембру поново врате у ковид режим рада. Сваки коментар на то је сувишан. То значи да не смемо да игноришемо 200 заражених људи дневно и да се правимо да ковид не постоји. То је као да се бориш против некога и једнострано донесеш одлуку да си га победио и да је рат завршен. А није. Маске се не носе, вакцинација је опала за десет пута, а противник (вирус) једва чека да „улети” и масакрира становништво. Вирус није интелигентан, он ради оно једино што зна – преноси се и размножава у људима који нису ни вакцинисани, нису га преболели и нису прокужени. А то је и даље већина.

Шта бисте рекли у овој ситуацији да сте вирус? - Рекао бих: „Јупиии! Победили сте, честитам вам и долазим на прославу.” Попуштање мера њему одговара, а не нама, људима. Већ месец дана се многи људи понашају као да нема короне и нико их не кажњава. Званично имаш на снази неке мере којих се готово нико не придржава и свима се кршење прогледа кроз прсте. То је исто као да одједном нико не поштује ограничења брзине на путевима и да им се не пишу саобраћајне казне. А да ли вас плаши да ће и у Србији ускоро постати доминантан индијски сој вируса, за који се сматра да је вишеструко заразнији и да ће га људи „доносити” с летовања? - Теоријска могућност да ће га људи донети с летовања постоји. Када људи више путују, тачно је да је већа могућност да се појављују нови сојеви. Али, треба напоменути да вакцине против ковида штите од свих до сада утврђених сојева. Што се тиче клиничке слике и смртности од индијског соја, за сада се ништа није променило.

Какав је ваш став о вакцинацији против ковида 19 деце од 12 до 16 година? Мислите ли да ће бити велико интересовање код нас? - Код нас је одобрена вакцина компаније „Фајзер” за употребу код ове популације. Али, још немамо званичне препоруке стручњака о томе. Препоручује се засад имунизација код деце која имају озбиљне здравствене проблеме, ако су дијабетичари, имају хронична обољења, тегобе са срцем или гојазношћу, малигнитете. Њих би корона дотукла. Што се друге деце тиче, мислим да нема потребе за тиме у овом тренутку јер имамо доста одрасле популације која би много пре њих требало да буде вакцинисана.

Да ли можемо да очекујемо ускоро да ће бити одобрена трећа доза вакцине за људе који нису стекли имунитет после две дозе? - Мислим да ће бити потребна трећа доза, посебно за оне који су примили цепиво „Синофарма”. Мислим да би боља и ефикасна заштита могла да буде уколико би се комбиновале вакцине различитих произвођача. Чињеница је да компаније које производе вакцине раде истраживања само за своја цепива, а не ако се, рецимо, комбинује једна доза једног произвођача, а друга другог. Ниједан произвођач нема интерес да спроводи клиничка испитивања за туђе вакцине. Држава мора да има интерес да обави истраживања и да стручно тело донесе одлуку о томе.

コメント


bottom of page