top of page

Др Јанковић: Рачунамо на 10.000 заражених

Заменик директора Клиничког центра Ниш Радмило Јанковић изјавио је да очекује и више од 10.000 новозаражених дневно јер је, како је навео, покренута спирала ескпоненцијалног раста коју је тешко зауставити.


Коментаришући то што је у Нишу јуче забележено 277 нових случајева корона вируса, што је један од најтежих дана од почетка епидемије, Јанковић за РТС каже да је све за бригу и да је одавно било за бригу.

„Сада већ све долази на наплату, овај интензитет овакве наплате више нико не може да предвиди. Појавиле су се на друштвеним мрежама страшне слике, ноћас је у Крушевцу било 14 пријема, санитети који чекају из свих градова, тамо више нема места, има 430 пацијената, мора да се остави 40 места за најтеже пацијенте”, рекао је Јанковић, преноси Танјуг.

Он је додао да ће КЦ Ниш, након пет месеци, поново ући у ковид систем, вероватно већ од петка, и да већ имају 18 пацијената на Инфективној.

Он је подсетио да је у марту, када је растао број новозаражених, био велики притисак на Кризни штаб да се уведу драстичне мере и требало је 10 дана да буде ефеката.

„Људи морају да се уразуме, ја јуче нисам био на родитељском састанку код синова, јер сматрам да је било непотребно и неодговорно згурати одраслих 30 особа од којих бар једна неће носити маску да докаже да је у праву”, рекао је заменик директора КЦ Ниш.

Он је истакао да је држава највише учинила тиме што је обезбедила довољно вакцина, а сада смо допринели томе да будемо међу најгорима у Европи и да нас скидају са зелене листе за путовања.

„Ми ћемо се једног дана наћи на корицама епидемиологије и инфективних болести. Да смо ми дозволили да нас скину са листе је резултат једне атмосфере и одговорност свих људи”, навео је Јанковић.

Он додаје да му је лакше да чује да неко неће да се вакцинише, али да не може да разуме да ће тај исти да тера неког да то исто ради и да му друштвени амбијент омогућава да дезинформације шири данима и недељама.

Јанковић сматра да је ситуација драматична и да је јако тужно што су и млади људи на респираторима. Најјача порука су, према његовом мишљењу, бројеви и санитети који чекају испред ковид болница.

„Нешто ћемо учинити, али имамо мало маневарског простора”, закључио је др Радмило Јанковић.

bottom of page