top of page

Дуг пут до разговора Орбана и Зеленског

Након састанка са својим украјинским колегом Кулебом, шеф Мађарске дипломатије Сијарто истиче да би одржавање мађарско-украјинског самита имало смисла само ако би могло да отвори ново поглавље у билатералним односима. Он додаје да би две стране пре тога имале „много посла“.„Дуг је пут до одржавања састанка на високом нивоу, али ми смо спремни да заједно радимо овај посао“, рекао је Сијарто, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова. „Јуче смо предузели неке важне кораке“, рекао је он.


"У наредним данима и недељама, међувладина радна група за образовање мораће да обави посао који ће омогућити закарпатској мађарској заједници да поврати права која је уживала до 2015. године. Радимо на томе да развој инфраструктуре који повезује две земље буде успешан и да развој саобраћаја у пограничним регионима може да се настави“, рекао је министар.


Ако се ово у потпуности заврши, то може довести до новог поглавља и нове ере, а када се то уради, имаће смисла разговарати о томе када и где одржати састанак на високом нивоу, поручио је.


Што се тиче овонедељног специјалног самита ЕУ, Сијарто је рекао да Мађарска и даље верује да се рат не може решити на бојном пољу и да су потребни прекид ватре и мировни преговори уместо испоруке оружја.


Comments


bottom of page