top of page

Европски парламент брине због Мађарске

Европски парламентарци данас су поново указали на "кршење демократије и основних права у Мађарској" и позвали Европску комисију и Савет да заштите мађарске грађане и владавину права.Део посланика, већином из редова мађарске владајуће "Фидес" партије, бранили су одлуке демократски изабраног парламента у Мађарској наводећи да се ванредне мере у тој земљи не разликују од оних које су предузеле друге државе чланице ЕУ у циљу борбе против пандемије КОВИД-19. У дебати коју су имали са потпредседницом Европске комисије Вером Јуровом, већина посланика је упозорила да ванредне мере које је власт у Будимпешти предузела током пандемије КОВИД-19, укључујући и неограничено увођење ванредног стања, крше ЕУ правила и представљају ризик за демократију. Део посланика позвао је Европску комисију да отвори прекршајну процедуру против Мађарске, али и да се због кршења владавине права суспендује финансирање Будимпеште како из будућег буџета тако и из плана за опоравак Европе.

"Шта Савет и Комисија чекају? Требало би урадити нешто и решавати ово питање. Овде смо да чувамо основна права и демократију и не можемо допустити да се ово настави", поручила је посланица социјалдемократа Гарсија Перез Ираче.

Посланици мађарског Фидеса, као део већинске групације Европске народне партије (ЕПП) у Европском парламенту, сматрају да је покретање овакве расправе "бесмислено" и оптужују политичке противнике да су исконструисали аферу. "Видимо да либерали и левица једва чекају да нападну Мађарску и то чине сваког месеца. Желе да воде празне идеолошке расправе, уместо да говоре о ономе што је битно за грађане земаља чланица", каже посланик Фидеса Андор Дели.

У Европској комисији одговарају да ће пажљиво пратити како се ванредне мере које утичу на владавину права, фундаментална права и демократију постепено укидају у земљама чланицама. Потпредседница Европске комисије Вера Јурова каже да је у контакту са мађарским властима, а да ће Комисија предузети "мере уколико буду неопходне".

"Постоји посебна забринутост за случај Мађарске. Уведене мере су шире и свеобухватније него у другим земљама чланица, у контексту великих овлашћења без временског ограничења. Постоји и забринутост због правне сигурности и слободе изражавања услед строгих казни уведених у земљи због ширења лажних информација у вези са кризом. Забринутост постоји и у вези са познатим контекстом у погледу владавине права и поштовањем основних вредности. Европска комисија пажљиво прати коришћење кризних овлашћења у Мађарској", поручила је Јурова.

У Европском парламенту подсећају да резолуцију од 17. априла у којој је оцењено да су на неодређени рок продужено ванредно стање у Мађарској, Влада овлашћена да управља по декрету и ослабљена моћ назора националног Парламента у "потпуној супротности са европским вредностима".

bottom of page