top of page

Евро у Мађарској могућ од краја 2024.

Мађарска би могла да испуни критеријуме из Мастрихта за увођење евра до краја 2024. године, изјавио је председник Фискалног савета Арпад Ковач. Док је инфлација у фебруару износила 25,4 одсто, до лета 2024. могла би да падне на око 3 одсто, рекао је он на скупштини Привредне и индустријске коморе округа Фејер у Секешфехервару.Јавни дуг у односу на БДП ће до краја следеће године пасти знатно испод 70 одсто, а очекује се да ће буџетски дефицит бити око 2,9 одсто, додао је он. Предвиђа се да ће раст БДП-а бити око 1 одсто ове године, пре него што порасте на 3,5-4 одсто 2024. године, рекао је Ковач.


Инфлација ће до краја ове године, по њему, пасти испод 10 одсто, а прогнозе указују на знатно боље инфлаторно окружење следеће године. Мађарска се налази у врху доње трећине земаља Европске уније по БДП-у по глави становника, испред Португала и Словачке, између осталих, и могла би да пређе у средину до 2029. године, рекао је Ковач.


Номинални БДП Мађарске расте од 2020. године, не само због инфлације и раста производње, рекао је он, додајући да би БДП ове године требало да достигне 78.000 милијарди форинти (207,8 милијарди евра).

bottom of page