top of page

Еколошка возила остају без привилегија

Мађарско министарство грађевинарства и саобраћаја саопштило је да је мера за укидање зелених регистарских таблица и свих погодности за плуг-ин хибридне аутомобиле и даље на столу, преноси економски портал Пензцентрум.Према речима Јаноша Лазара, министра грађевинарства и саобраћаја, „друштвено очекивање је да се пооштре правила о издавању и коришћењу зелених регистарских таблица. Уколико амандман прође, око 38.000 возача изгубило би зелене регистарске таблице, а са њима и бесплатно паркирање и пореске олакшице, пише портал.


Према мађарском законодавству, зелене регистарске таблице могу да се издају еколошким аутомобилима. Оне су доступне у Мађарској само за возила са нултом емисијом, чисто електрична возила и она са мотором са унутрашњим сагоревањем, домета од 25 или 50 километара у чисто електричном погону.


Ако Лазаров предлог прође, плуг-ин хибридни аутомобили изгубили би предности, као што су бесплатно паркирање, као и порез на регистрацију, путну таксу, порез на аутомобиле за предузећа и порез на продају аутомобила.


Одговарајући на питање Пензцентрума, министарство је саопштило да је сектор транспорта, укључујући 98 одсто друмског саобраћаја, одговоран за петину мађарских емисија гасова са ефектом стаклене баште и да се смањењу емисија може у великој мери помоћи модернизацијом возног парка и промоцијом прихватања чистих возила са нултом емисијом.


„Еколошки учинак чисто електричних возила је далеко бољи од осталих возила која су делимично електрична, али такође имају мотор са унутрашњим сагоревањем, и стога је прикладно преиспитати одржавање истог нивоа оперативних предности. Друштвена очекивања такође упућују у овом правцу, јер у многим случајевима возила са зеленим регистарским таблицама возе и имају користи од сличних предности као чисто електрични аутомобил са нултом емисијом, који има већи мотор са унутрашњим сагоревањем од просечног аутомобила на бензин или дизел “, објаснило је министарство.


У циљу испуњавања еколошких циљева, даљег промовисања озелењавања саобраћаја и смањења емисија, а у складу са друштвеним очекивањима, у току је ревизија уредбе о прихватљивости зелених регистарских таблица, додаје се у саопштењу.


Како пише портал, део одговора министарства у коме се спомињу „чиста возила са нултом емисијом штетних гасова” може да сугерише да би пооштравањем били обухваћени и електрични аутомобили са продужавачем домета. У овом случају, скоро 38.000 аутомобила могло би да изгуби зелене таблице.


Са укупно 88.229 издатих зелених таблица до краја јануара, пооштравање би значило да би са путева нестало 43 одсто таблица које имају право на посебне погодности.

Comments


bottom of page