top of page

Економски приоритети мађарског председавања ЕУ

У оквиру припремама за председавање Мађарске ЕУ у другој половини године, министар националне економије Мартон Нађ састао се са Тијеријем Бретоном, комесаром ЕУ за унутрашње тржиште.На састанку се раговарало о економским изазовима које доноси рат између Русије и Украјине, конкурентности и индустријској политици ЕУ, питањима унутрашњег тржишта и приоритетима мађарског председавања, каже се у саопштењу Министрарства националне економије.


Министар Нађ је рекао да ће Мађарска имати за циљ јачање заједничког тржишта и индустрије, смањење ланаца снабдевања и јачање дигитализације и модернизације. То би посебно подржало мала и средња предузећа, успостављање међународно конкурентног сектора финансијских услуга и мобилизацију резерви тржишта рада, рекао је он.


Нађ је додао да Мађарска види развој индустрије ЕУ као приоритет и да је отворена за покретање преговора о свеобухватној индустријској стратегији ЕУ, који су прекинути 2020. године, осим детаља као што је Зелени договор, који је усвојен засебно.


Мађарска жели да подстакне повезаност и избегне стварање блокова унутар ЕУ, додао је Нађ. Напомињући да ЕУ није имала водећу улогу у новим индустријским секторима вођеним технологијом, Нађ је представио приступ у којем влада ради на „стварању кохерентног оквира“ за предлоге индустријских играча. Стратегија би требало да се фокусира на секторе као што су е-возила и вештачка интелигенција, додао је он.


Нађ и Бретон су се сложили да је унапређење конкурентности ЕУ приоритет, а то је могуће само кроз сарадњу, саопштило је министарство. Блок ће морати да снизи цене енергије и обузда своју енергетску зависност, истакнуто је.


Зелена транзиција блока треба да буде подржана прелазном употребом и развојем нуклеарне енергије, рекао је Нађ и позвао ЕУ да развије одговор на амерички Закон о смањењу инфлације.


Нађ и Бретон су се такође обавезали да ће ојачати сарадњу у смањењу бирократије за економске играче и владе држава чланица и поручили да унутрашње тржиште треба да буде ослобођено нових ограничења, наводи се у саопштењу.

Comments


bottom of page