top of page

Експерт: Форинта снажна, али не задуго

Иштван Ал-Хилал, регионални директор консалтинг компаније и инвестиционог фонда Fidelity International је, говорећи будућности мађарске националне валуте на онлајн конференцији коју је организовала ОТП Група, изнео очекивање да ће форинта остати снажна све док централна банка одржава високо основну каматну стопу.Додао је, међутим, да Национална банка не може заувек да одржава садашњу висину каматне стопе и да је стога слабљење форинте ускоро неизбежно. Као што смо раније писали, курс форинте према евру и долару значајно је опао у последњих неколико месеци. Крај 2022. био је период историјских падова у односу на главне стране валуте. На пример, евро је пробио чак и психолошку баријеру од 430 форинти.


Међутим, централна банка је интервенисала и значајно подигла основну каматну стопу. Штавише, почеле су да стижу неке добре вести, ослобађајући бар део замрзнутог ЕУ фонда за развој и новца из РРФ-а. Иако нема значајнијих промена по том питању, чини се да су инвеститори ценили мађарску економску политику и форинту. У јануару је курс форинте постао повољнији и сада износи 370 за јеан евро.


Иштван Ал Хилал верује да ће централна банка ускоро извршити значајне резове. Он је такође подсетио да је износ државних обвезница у власништву странаца достигао историјски максимум, изнад 7.000 милијарди форинти (18,77 милијарди евра).

Comentarios


bottom of page