top of page

ЕК: Замрзнута одлука о пројекту МОЛ-а

Европска комисија је на неодређено време "одложила" одлуку о одобрењу преузимања 120 бензинских пумпи у Словенији, које мађарски МОЛ жели да купи од аустријског ОМВ-а, јавља портал Нецензурирано. Разлог одлагања је то што од МОЛ-а нису добијени тражени подаци.Kомисија је у јуну ове године покренула детаљну истрагу посла којим би мађарска енергетска група МОЛ, преузимањем компаније ОМВ Словенија, преузела мрежу бензинских пумпи другог највећег добављача моторних горива у Словенији.


Европска комисија је 15. јула "замрзла" истрагу о предложеном преузимању. "Такав поступак се покреће ако повереништво у одређеном року не добије важне информације које је тражило од укључених страна", објаснили су порталу Нецензурирано у Бриселу. Kад буду стигли подаци, комисија ће поновно кренути у разматрање предмета, наводи се у изјави.


До сада је рок за коначну одлуку био 28. октобра, али обустава значи да ће се поступак развући барем до краја ове године, наводи портал.


МОЛ је уговор о куповини 92,25 посто удела у компанији ОМВ Словенија, у којој већ поседује 7,75 посто удела, потписао у јуну прошле године. Уговорена купопродајна цена целокупног удела износи 301 милион евра, чиме би Мађари добили приступ мрежи бензинских пумпи. С друге стране, МОЛ, као тренутно трећи највећи добављач у Словенији, већ има 53 бензинске станице. Далеко највећи понуђач је Петрол са 318 продајних јединица.


Европска комисија је у прелиминарној истрази закључила да би трансакција могла увелико смањити конкуренцију на малопродајном тржишту моторних горива у Словенији, јер су МОЛ и ОМВ директни конкуренти у многим местима у Словенији, а преузимањем би се елиминисали конкурентски притисци.


У Бриселу истичу да су трошковне, административне и локацијске препреке за улазак нових понуђача у Словенији релативно високе, па се улазак нових играча на тржиште краткорочно и средњорочно чини мало вероватним. Сви остали садашњи мањи пружаоци услуга у земљи имају занемарљиво мале тржишне уделе.

bottom of page