top of page

ЕК: Мађарској блокиран новац збг корупције

ЕУ демантује изјаве неколико мађарских политичара, према којима је Брисел одлучио да ускрати финансије Мађарској за опоравак од корона вируса, због Закона о заштити деце.


Паоло Ђентилони

Претходно су министар финансија Михаљ Варга, министарка правде Јудит Варга и посланици Фидеса Тамаш Дајч и Енико Ђери, изразили своје неслагање због средстава која су задржана.


"Након што је Мађарски парламент у јуну усвојио амандмане на Закон о заштити деце, за који су институције Европске уније истакле да је дискриминаторан према ЛГБТ популацији, Европска комисија је оценила мађарски финансијски план на политичкој основи“, рекао је Михаљ Варга.


Паоло Ђентилони, европски комесар за привреду, рекао је приликом јучерашњих разговора на ову тему да је "питање дискриминације у мађарском јавном образовању један од главних разлога за ускраћивање финансија за опоравак“: „Мађарска има право на тај новац, а одлагања видимо као корак против мађарске економије“, додао је он.


ЕУ посланик Тамаш Дајч је рекао да су Ђентилонијеве примедбе биле „сурово изненађење“, с обзиром на то да је комесар раније рекао да питање мађарског законодавства које даје право родитељима да преузму одговорност за сексуално образовање своје деце „није играло никакву улогу“ у одлуци ЕК да одложи одобравање новца Мађарској.


Јудит Варга, министарка правде, написала је на својој Фејсбук страници: „Признали су оно што су порицали, да због ЛГБТ лобија наша земља не може да приступи средствима фонда за опоравак".


Још један члан Европског парламента из Фидеса, Енико Ђери, имала је прилику да разговара са Ђентилонијем о овој теми. Претходно је за МТИ рекла да Европска комисија задржава средства за економски опоравак Мађарској због наводне образовне дискриминације. Она је такође рекла да ЕК „крши закон, предузима дискриминативне саботажне акције и игра политичке игре“.


Ђери је тражила објашњење, између осталог, и о томе зашто се став Брисела променио, пошто је до сада негирана веза између средстава за опоравак и Закона о дечјој заштити. Ђентилони је одговорио да „углавном разговарамо о томе како да ојачамо антикорупцијски оквир, укључујући побољшање тужилачких напора и приступ јавним информацијама. Разговарамо и о сектору образовања, али мађарски Закон о заштити деце је није укључен у расправу о плану опоравка. Као што знате, то је предмет прекршајног поступка."


Италијански комесар није прецизирао шта подразумева под „образовним сектором“, али је јасно ставио до знања да то није Закон о заштити деце, преноси ХВГ.

Comments


bottom of page