top of page

ЕК: Нови медијски закон због Мађарске?

Европска комисија планира да следеће године уведе нова законска правила како би спречила мешање влада у рад медија и њихово присвајање од стране феликих компанија, рекао је комесар ЕУ за унутрашње тржиште Тијери Бретон. Према Ројтерсу, мађарски медијски систем је инспирисао ЕК да предузме ову акцију.


Бретон је у свом говору истакао претње плурализму и независности медија. Ове претње, по њему, могу имати различите облике као што су мешање влада, политизација јавних медија или велика концентрација медијског капитала у неколицини власника, рекао је он, додајући да „финансијске слабости које могу изложити медијске организације преузимању од стране већих група“: "Што се тиче политичког уплитања, додељивање државног оглашавања је коришћено за фаворизовање компанија које показују ставове наклоњене влади“, објаснио је он.


„Да би одговорила на ове забринутости, Европска комисија ће следеће године представити Закон о слободи медија“, рекао је Бретон за Европски медијски форум.


"Желимо да делујемо против свих врста неоправданог мешања у рад наших медијских кућа. Морамо да се побринемо да постоје заштитне мере медијског плурализма, укључујући и онлајн медије", рекао је он и додао да ће ускоро бити покренуте консултације, у циљу тражења повратних информација од медија и других заинтересованих страна, пре усвајања новог закона.


Иако није навео ниједан конкретан пример, Ројтерс напомиње да Бретонов потез највероватније долази усред ограничавања слободе медија у Пољској, Мађарској и Словенији и забринутости да каналисање државног оглашавања на провладине медије доводи до индиректног политичког утицаја на те медије. Што се тиче Мађарске, профидесова организација Central European Press and Media Foundation (KESMA), може бити један од разлога да ЕК делује. Тај конгломерат надгледа више од 500 мађарских медија, укључујући неке од најпопуларнијих, пише Ројтерс.


Оснивање огромне провладине медијске организације критиковало је неколико европских стручних тела, сумњајући да је директно контролишу владајуће странке. Поред тога, ни Управа за медије (НМХХ) ни Агенција за заштиту конкуренције (ГВХ) нису имали прилику да истраже околности куповине Central European Press and Media Foundation-а, примећује Ројтерс.


Comments


bottom of page