top of page

ЕК одбацила критике због нуклеарки и гаса

Европска комисија одбацила је тврдње да је чекала последњи час уочи Нове године да објави предлоге, према којима би неки пројекти природног гаса и нуклеарне енергије могли да буду означени као одрживи извори енерегије (ОИЕ), око чега постоји раскол међу земљама чланицама Европске уније.


Главни портпарол ЕК, Ерик Мамер, рекао је на брифингу за медије да је извршна власт Европске уније обећала да ће изнети свој став о овој „веома комплексној и осетљивој теми” пре краја године.


„Нисмо покушавали да то урадимо тајно, или како ви желите да кажете, тако што смо чекали 31. децембар. Уверавам вас да би наше колеге више волеле да су могле да уживају у празничном одмору, али су одлучиле да наставе рад и током божићних празника како би обезбедили да предлог буде објављен пре краја године”, рекао је Мамер.


Одлука Комисије да укључи гас и нуклеарне инвестиције у правила Европске уније о „одрживој финансијској порескономији” садржана је у нацрту предлога објављеном касно увече 31. децембра, и процурила је до неких медија који су то објавили.


„Када се поставило питање који су обновљиви извори енергије зелени, Комисија је грађанима дала три опције да дају своје мишљење (вода, сунце, ветар). А онда добијамо документ с фосилним гасом и нуклеарном енергијом, који је написан иза затворених врата и објављен у новогодишњој ноћи”, навео је у онлајн посту Хенри Евистон, портпарол за одрживе финансије у Канцеларији за европску политику еколошке организације WWФ.


Током вишемесечне жестоке дебате о предлозима које енергетске појекте треба сврстати у одрживе, неке земље ЕУ су заступале став да су потребна улагања у гас како би им се помогло да се одрекну угља као великог загађивача. Друге су, пак, сматрале да би означавање тог фосилног горива као „зеленог” нарушило кредибилитет правила и Европске уније која жели да буде глобални лидер у борби против климатских промена.


Слична подела је и по питању нуклеарне енергије. Француска, Чешка и Пољска су међу земљама које наводе да одсуство емисије ЦО2 из нуклеарне енергије значи да она има велику улогу у сузбијању глобалног загревања. Аустрија, Њемачка и Луксембург су, с друге стране, међу противницима нуклеарки позивајући се на проблем везан за радиоактивни отпад.


Комисија тврди да укључивање гаса и нуклеарне енергије у њену порескономију, која се тиче улагања у енергетске пројекте, има за циљ само то да се олакша прелазак на потпуно обновљиву производњу енергије. Нацртом ЕК постављени су услови под којима се гас и нуклеарна енергија могу користити у транзиционом периоду.


Комисија ће сада прикупљати мишљења о свом предлогу до 12. јануара и нада се да ће до краја месеца усвојити коначни текст. Након тога, о тексту ће се у периоду до шешт месеци разговарати с владама чланица ЕУ и европским парламентом.


Мало је вероватно да ће предлог бити одбачен, јер би за тако нешто требало да каже „не" 20 од 27 земаља ЕУ, које представљају 65 одсто грађана те заједнице држава.

bottom of page