top of page

ЕК покреће прекршајни поступак

Европска комисија је саопштила да је покренула прекршајни поступак против Мађарске, Естоније, Малте и Холандије, јер "нису правилно транспоновале регулативу Европске уније о борби против превара које утичу на буџет ЕУ".Извршно тело ЕУ послало је споменутим земљама званична обавештења, означавајући тиме почетак прекршајног поступака. Државе чланице имају два месеца да одговоре на овај документ или ће, како се наводи "ЕК подићи процедуру на виши ниво".


Кабинет мађарског премијера Виктора Орбана саопштио је да су питања која је ЕК покренула, у вези са тумачењем кривичног закона: „Ова техничка питања нису део преговора између Мађарске и Комисије у вези са инструментом за опоравак и отпорност (РРФ) и решавају се на нивоу стручњака“, додаје се у саопштењу.


Виктор Орбан је крајем прошле године послао писмо Европској комисији, у коме тражи да се обуставе поступци против Мађарске, али је ЕК то одбила. Према Орбану, обустава је неопходна, "јер је потребно ново правно окружење за миграциону ситуацију на пољској граници". Овај захтев је тада подржао пољски премијер Матеуш Моравјецки.Comments


bottom of page