top of page

ЕК предлаже замрзавање мађарског фонда

Мађарска једва да је напредовала у владавини права и Европска комисија препоручује државама чланицама ЕУ да замрзну 7,5 милијарди евра тој земљи, наводи се у писму које је комесар за буџет Јоханес Хан упутио данас чешком председништву Савета ЕУ.Писмо садржи ажурирану оцену поправних мера које је Мађарска предузела да би добила новац из европског буџета који је био опредељен у току пандемије КОВИД-19 као помоћ за опоравак економија држава чланица. Укупна сума која је била намењена Мађарској из заједничке касе ЕУ је 13,3 милијарде евра, а новац је блокиран због забринутости у вези с корупцијом и због проблема с независношћу правосуђа.


У писму Хан на три стране објашњава разлоге који су Комисију навели на такве такључке. Комисија је, наиме, размотрила све информације које је добила од мађарских власти до 19. новембра, али оне не показују да су усвојени правни акти који би омогућили испуњавање услова на начин који би у потпуности реализовао корективне мере, како је то Комисија тражила од Мађарске.


Осим тога, Хан пише да информације и правни акти достављени почетком децембра из Будимпеште не доносе ништа ново и да у су великој мери слични онима који су веć били доступни Комисији. Уведене су само делимичне измене у односу на претходно достављене верзије докумената које је Комисија примила, а ти документи показују само да „Мађарска предузима позитивне кораке на унапређењу транспарентности јавне потрошње“, међутим слабости и ризици су још присутни, пише Хан.


„Проблеми идентификовани у Мађарској не односе само на промене у законском оквиру, веć и на конкретну имплементацију промена у пракси“, истиче Хан и каже да ово последње захтева дужи временски оквир за конкретне резултате.


Коначна процена Комисије је да, без обзира на кораке које је предузела Мађарска, укупни ризик за буџет Уније остаје непромењен, закључује Хан, мада уз опаску да је "приметио „досадашње напоре које је Мађарска уложила да одговори на неколико поправних мера“.


Савет ЕУ треба идуће недеље да донесе одлуку да ли да деблокира финансије за Мађарску.

Comments


bottom of page