top of page

ЕК: Представљен Закон о слободи медија

Након забринутости због медијских слобода у Мађарској, Пољској и Словенији, европска комисија представила је нацрт Закона о слободи медија у Европској унији, како би се спречило политичко мешање у медије и престало са надгледањем новинара.Закон о слободи медија долази након забринутости због медијских слобода у Мађарској, Пољској и Словенији, а такође има за циљ да одреди строжа правила за медијске конгломерате који купују мање, ривалске медијске куће, осигуравајући тако медијски плурализам и независно уређивање.


Према оценама Европске комисије и Репортера без граница, насиље и малтретирање новинара последњих година је у многим деловима ЕУ повећано. Како преноси „Дојче веле”, медијска концентрација, односно, концентрација власништва над медијима, напредује и у неким државама-чланицама ЕУ, у Мађарској, Пољској и Грчкој, владе се масовно мешају у власничке односе, настојећи да преузму власништво над медијима или покушавају да извештавање буде провладино.


И у Немачкој је, према извештају Репортера без граница, због демонстрација повећан број напада противника вакцинације или десничарских група на медије. Европска комесарка за правосуђе Вера Јурова рекла је да је новинарима потребна већа заштита од утицаја, претњи и насиља, иако је слобода новинарства већ загарантована Повељом ЕУ о људским правима, као и уставима 27 земаља чланица.

Comments


bottom of page