top of page

ЕК: Претња и похвала за Мађарску

Европска комисија је током викенда предузела још један корак у покушају да врати Мађарску стандардима владавине права у блоку, предлажући смањење од 7,5 милијарди евра из фондова ЕУ. Међутим, истовремено је похвалила Мађарску што је понудила реформе — и назначила да би могла да добије новац ако их спроведе.Будимпешта је од стране ЕК добила рок од два месеца да спроведе промене, док опозиција поручује да би Брисел до сада требало да зна да не верује премијеру Виктору Орбану.


- Kрећемо се у правом смеру. Радимо на томе да мађарски народ добије новац који заслужује! - написала је мађарска министарка правде Јудит Варга на Фејсбуку.


Приступ одражава европску реалност: тренутно у многим престоницама ЕУ нема довољно апетита за озбиљну конфронтацију са једном од држава чланица блока, поред рата у Украјини и растућих цена.


Економски проблеми Мађарске навели су је да покрене "шарм офанзиву" широм Европе. Јудит Варга је протеклих дана имала састанке са високим званичницима у Паризу, Мадриду и Лисабону како би пренела посвећеност Будимпеште реформама.


Након вишемесечних преговора, Kомисија је у недељу предузела драматичан корак, сугеришући да земље ЕУ могу да одузму Мађарској милијарде намењеног новца. Ипак, у документу на 52 странице, Kомисија је такође указала на 17 иницијатива које је Мађарска предложила за решавање забринутости Брисела. То укључује стварање новог "органа за интегритет" за борбу против корупције, као и обећање да ће се ограничити удео државних уговора са једном понудом и ојачати сарадња са агенцијом блока за борбу против превара. Kомисија се обавезала да ће пратити напредак Будимпеште у овим обећаним реформама током јесењих месеци и пренети своје налазе Савету ЕУ, који представља земље чланице и који ће на крају одлучити шта ће се десити.


Додатну фрустрацију прави чињеница да су неке забринутости у вези са независношћу правосуђа, изостављене из преговора о реформи. А с обзиром на то да је механизам ЕУ правно дизајниран само да се бави недостацима владавине права који угрожавају финансијске интересе блока, питања попут слободе медија остају нетакнута.


- Kомисија је прешла дуг пут користећи свој алат за заштиту буџета ЕУ, али би требало да иде даље захтевајући мере за заштиту независности правосуђа у Мађарској - рекла је Марта Пардави, копредседавајућа Мађарског хелсиншког одбора, организације за људска права.


Ако Мађарска видљиво не успе да испуни своје планиране реформе, Савет би у децембру могао да гласа за суспендовање неких од буџетских средстава ЕУ. За смањење би била потребна подршка такозване квалификоване већине, која представља 55 одсто земаља ЕУ и 65 одсто становништва.


За сада се чини да су чак и неки од најгласнијих критичара Орбанове владе спремни да дају Будимпешти прилику да избегне казне, све док се држи свог краја споразума.


- Примамо на знање недавну промену у реторици на мађарској страни и надамо се да ће то бити праћено конкретним и проверљивим акцијама за потпуно решавање свих отворених питања - рекао је луксембуршки министар спољних послова Жан Аселборн, преноси МТИ.

bottom of page