top of page

ЕК продужава рок за разговоре о плану обнове

Европска комисија продужила је рок за разговоре са седам чланица, укључујући Мађарску, о њиховим плановима да користе ЕУ фонд за обнову, изјавила је Veerle Nuyts, портпарол ЕК.


Она је рекла да су Пољска, Шведска, Малта, Румунија, Финска и Естонија затражиле двомесечно продужење, док је комисија предложила да се закључак разговора са Мађарском такође одложи за 30. септембар. Мађарска страна је одговорила нудећи конструктивну сарадњу за решавање отворених питања, додала је портпаролка.


Према њеним речима, комисији је потребно више времена да прибави довољно информација да процени да ли поднети планови испуњавају критеријуме ЕК. Пакет фонда за опоравак ЕУ, вредан укупно 750 милијарди евра, биће подељен између држава чланица за пројекте који промовишу "еколошке и пројекте дигитализације, одрживи развој, као и социјалну и територијалну кохезију". Увођење чистијих технологија у индустрију, обнова зграда, дигитализација јавне управе и пружање могућности за преквалификацију тражиоцима посла, такође су кључне области које су обухваћене ових пакетом.

Comments


bottom of page