top of page

ЕК: Још времена за источноевропске земље

Према измењеном предлогу ЕК, Мађарска и Словачка ће моћи да купују руску нафту која се доставља нафтоводим до краја 2024, док би Чешка могла да настави куповине до јуна те године, уколико раније не добије нафту цеоводом из јужне Европе, рекли су саговорници британске агенције.Европска комисија је предложила измене планираног ембарга на руску нафту у настојању да придобије државе чланица које су саопштиле да не могу да подрже тај предлог, преноси Ројтерс позивајући се на три неименована извора из Европске уније.


Измењени предлог, о којем су разговарали изасланици земаља чланица ЕУ, односи се на давање више времена Мађарској, Словачкој и Чешкој да се прилагоде ембаргу и пружање помоћи за унапређење њихове нафтне инфраструктуре, рекли су извори из ЕУ британској агенцији.


Измене такође укључују продужење транзиционог периода транспортним службама ЕУ на три месеца пре ступања на снагу забране за транспорт руске нафте, уместо првобитно предложеног рока од месец дана, навео је један од извора, који је говорио под условом анонимности.


Према измењеном предлогу, Мађарска и Словачка ће моћи да купују руску нафту која се доставља нафтоводим до краја 2024., док би Чешка могла да настави куповине до јуна 2024, уколико раније не добије нафту цеоводом из јужне Европе, рекли су саговорници британске агенције.


Првобитним предлогом ЕК предвиђало се да земље ЕУ морају да прекину куповине руске сирове нафте у року од шест месеци након усвајања те мере и да зауставе увоз рафинисаних нафтних производа из Русије до краја године, при чему је Мађарској и Словачкој био дат рок до краја 2023. године да се прилагоде овим мерама.


Бугарска је такође затражила изузеће од примене нафтног ембарга ЕУ, али њој нису понуђени уступци у погледу рокова, рекао је један званичник, додајући да за то „не постоји прави разлог”, док остале три земље, којима је дато више времена, „имају објективан проблем”, пренео је Танјуг.


Мађарски премијер Виктор Орбан изјавио је раније данас да ће његовој земљи бити потребно пет година и огромна улагања у домаће рафинерије и цевоводе да би могла да трансформише свој садашњи систем снабдевања који се ослања са око 65 одсто на руску нафту.


Предлогом о продужењу периода за увођење забране бродским компанијама у ЕУ да транспортују руску нафту широм света Брисел је одговорио на забринутост Грчке, Малте и Кипра у погледу утицаја ове мере на њихове бродарске компаније, појаснио је један од званичника ЕУ. Према ранијем предлогу, који је ЕК представила у среду, транспортмне компаније из ЕУ би морале у року од месец дана након ступања ембарга на снагу да престану да нуде услуге превоза, посредовања, осигурања и финансирања за транспорт руске нафте широм света.

Comments


bottom of page