top of page

Елвира Ковач: Мађарско председавање ЕУ значајно за Србију

Председница Одбора за европске интеграције Скупштине Србије Елвира Ковач оценила је да ће шестомесечно председавање Мађарске Саветом ЕУ које је преузела од данас, бити од значаја за Србију, будући да је та земља у свом програму дала приоритет и политици проширења ЕУ на западни Балкан.



На питање од коликог је значаја за Србију то што је Мађарска преузела председавање Саветом ЕУ, Ковачева је навела да је то значајно, јер је за ту земљу политика проширења ЕУ на западни Балкан високо међу приоритетима.


"Политика проширења по Мађарској мора бити доследна и заснована на заслугама са чиме се у потпуности слажемо и надамо се да ће све више земаља чланица бити на том становишту. Заправо неке и јесу, није Мађарска једини пријатељ кога имамо, само је проблем што када причамо о проширењу, већина највише мисли на Украјину, евентуално сада на Молдавију и полако на Грузију, а западни Балкан ипак не сме да се изгуби из видокруга и то је то на чему ће Мађарска озбиљно радити", рекла је Елвира Ковач.


Она је истакла да је за мир и стабилност целог западног Балкана од великог значаја да се направе кораци ка политици проширења ЕУ на западни Балкан и исказала уверење да ће Мађарска радити на томе током шестомесечног председавања. "Верујем да Мађарска озбиљно разговара са свим земљама чланицама и ради на томе да током њиховог председавања ипак до тога дође. Како они кажу и са чиме се ми у потпуности слажемо, није само Србији и региону неопходна Европска унија, већ је Европској унији изузетно и значајан и неопходан западни Балкан", навела је она.


Говорећи о генералном програму Мађарске током председавања, Ковачева је нагласила да је је по томе јасно да та земља жели да јој приоритети буду питања која су од изузетног значаја, попут јачања конкурентности ЕУ, привреде, као и решавање демографских изазова и заустављање илегалних миграција. "Мађарска жели да у овом периоду током шестомесечног председавања, док је на челу Савета ЕУ, ипак врати како они ти кажу, Европу на прави пут", рекла је она, преноси "Политика".



Comments


bottom of page