top of page

Емирати граде и у Будимпешти

Мађарска ће, као председавајући ЕУ у другој половини године, радити на промовисању ближих веза између Европске уније и Уједињених Арапских Емирата (УАЕ), рекао је Петер Сијарто, министар спољних послова и трговине, после састанка са својим колегом из те земље, која се припрема за изградњу пештанског "мини-Дубаија".Сијарто је поздравио посету шеика Абдулаха бин Заједа Ал Нахјана, наводећи да је шеик последњи пут био у званичној посети Мађарској пре осам година, каже се у саопштењу Министарства спољних послова.


Садашња посета шеика Абдулаха је од посебне важности из неколико разлога, рекао је Сијарто, додајући да су „одговорне земље“ као што су Емирати, играле стабилизујућу улогу у свом региону усред данашњих озбиљних изазова широм света. Он је оценио кључном улогу УАЕ у посредовању у Абрахамовом споразуму и изразио наду да ће се Блиски исток ускоро вратити „духу споразума“.


Сијарто је поздравио то што су се Емирати придружили "клубу нуклеарне енергије", за који је рекао да ће "отворити нове хоризонте" у везама двеју земаља, у обуци и истраживању. Он је напоменуо да нуклеарни реактори раде у Мађарској више од педесет година.


Сијарто је рекао да је Мађарска увек високо ценила УАЕ због њихове улоге у борби против тероризма. „Ово је веома важно са становишта безбедности региона и света“, рекао је он.


Иако се у саопштењу то не спомиње, влада премијера Виктора Орбана ће средином ове недеље поднети парламенту нацрт споразума између влада Мађарске и Уједињених Арапских Емирата за "развој подручја" око железничке станице Ракошрендезе у Будимпешти, саопштило је прошле недеље Министарство саобраћаја и грађевинарства. Реч је о плану за градњу насеља идентичном Београду на води, о чему је "Глас Пеште" већ писао. Претпоставља се да је један од повода за посету госта из УАЕ био управо овај пројекат.

Comments


bottom of page