top of page

Енгел признао да му је Косово у срцу

Србији неће бити одобрено чланство у Европску унију све док не призна Косово, поручио је данас председник Комитета за спољне послове америчког Представничког дома Елиот Енгел и додао да му „ниједна земља није дотакла срце више од Косова".


„Време је да Србија настави даље. Косово је независно, никада се неће вратити”, рекао је Енгел на састанку одбора, на који су позвани и Данијел Сервер, Јануш Бугајски и Медлин Олбрајт, званичници и невладини промотери косовске независности.


Енгел није представник ЕУ, али, судећи по наступу на Одбору, зна шта смета Србији на путу ка Унији: „Искрено, блокирање признања Косова и његово чланство у УН само смета Србији, јер јој улазак у ЕУ неће бити одобрен све док не призна независност Косова”, рекао је Енгел, преноси Танјуг.


Одбор, иначе, разматра стратегије које би нова америчка администрација на челу са Џозефом Бајденом могла да примени на Западни Балкан и Србију.


Косово је, каже Елиот, „већ десет година независно” и позива се, са задовољством, на то да је тзв. Косово сада члан низа међународних организацоија и институција: „Ако се сат врати три деценије уназад, то је био само сан. Нисам могао ни да замислим да ћу чути те речи, али данас је Косово постало члан Светске банке, ИМФ-а, и више од 110 земаља је признало његову независност, укључујући САД, Велику Британију, Француску, Немачку , Јапан и многе друге важне земље”.


Косово, каже Енгел, има познате поп певаче, фудбалере, угоститеље, власнике некретанина, али, признаје, то није крај: „Много је озбиљних изазова остало, а најважније од свега је да је време да Србија настави даље. Косово је независно, никада се неће вратити. Искрено, блокирајући признање Косова и његово чланство у УН само смета Србији, јер јој улазак у ЕУ неће бити одобрен све док не призна независност Косова. Позивам Србију да настави даље како би све земље у региону наставили даље”, закључио је Енгел, који је у уводу признао и да му „ниједна земља није дотакла срце више од Косова”.

コメント


bottom of page