top of page

Енергетска сарадња Мађарска-Словенија

Представници Мађарске и Словеније финализовали су споразум о сарадњи којим је „изградња интерконектора природног гаса добила зелено светло“, објавио је министар спољних послова Петер Сијарто на Фејсбуку.Словенија је до сада била једини сусед Мађарске без везе између гасних мрежа двеју земаља. Нови интерконектор имаће капацитет од 440 милиона кубних метара, што ће омогућити снабдевање гасним коридором Италија-Словенија-Мађарска, рекао је министар и додао да ће нови објекат означити "још један кључни корак ка енергетској безбедности Мађарске".


Финализовани споразум биће потписан у Будимпешти почетком октобра. Мађарска и Словенија су такође ојачале сарадњу у области нуклеарне енергије и изразиле подршку том „одрживом, јефтином и безбедном начину производње електричне енергије“, рекао је Сијарто и додао да ће Словенија, слично као и Мађарска, продужити животни век својих нуклеарну електрану и повећати њен капацитет.


Он је рекао да су се стране током разговора у Словенији фокусирале на главна питања око стварања регионалне берзе електричне енергије и додао да би мађарско-српско-словеначка иницијатива могла бити покренута почетком следеће године.

Comments


bottom of page