top of page

Енергетски савез Мађарске и Француске

Мађарска ступа у партнерство са Француском, како би извршила притисак на Немачку да престане да блокира развој њене нуклеарне технологије, најавио је шеф мађарске дипломатије Петер Сијарто и подсетио да влада у Берлину и даље спречава Сименс да да испоручи контролни систем за нове реакторске јединице у Пакшу.Према споразумима, партнер у конзорцијуму је поред немачког Сименса и француска компанија Фраматом, која је већ извршила своју обавезу, рекао је Сијарто у Паризу. Он је након разговора са француском министарком енергетике Агнес Паниер Рунахер, описао проширење нуклеарне електране Пакш као кључ за дугорочну енергетску безбедност Мађарске.


Нагласио је да систем контроле за Пакш обезбеђује немачко-француски конзорцијум, али пошто је то, са правне тачке гледишта, технологија двоструке намене, европско регулаторно тело захтева од релевантног националног извозног органа да пружи гаранције да ће се технологија користити у мирнодопске сврхе. То је већ учињено у случају Француске, али још није од стране Немачке.


„Французи имају потпуно рационалан, прагматичан приступ овом питању, не политички или идеолошки приступ, већ фактичку реалност, а то је да је нуклеарна енергија одржив, јефтин, еколошки прихватљив и ефикасан начин производње енергије. Она такође пружа одређени степен сигурности у тренутно веома нестабилном окружењу међународног енергетског тржишта са неразумно високим ценама. Насупрот томе, немачка влада наставља да блокира Сименс да испоручи контролни систем који је већ уговорен за нуклеарну електрану Пакш. Ово се може посматрати као напад на наш суверенитет, јер је сигурност снабдевања енергијом питање суверенитета, а енергетска решења су у националној надлежности“, нагласио је Петер Сијарто.


Према његовим речима, два члана немачке владе - министар за економска питања и министар спољних послова, који би требало да одобре испоруку, немају никакав правни основ да је блокирају и тиме угрозе будућу енергетску безбедност Мађарске.


Сијарто је истакао да између Мађарске и Француске постоји стратешко разумевање о значају нуклеарне енергије и да је то сада најуспешнија област билатералне сарадње. Он је подсетио да су се две земље заједно бориле против дискриминације нуклеарне енергије и да Европска унија признаје да је та енергија одржива.


"Били смо успешни и данас смо се договорили да ову стратешку сарадњу у области нуклеарне енергије задржимо и у наредном периоду“, рекао је он и уједно подвукао да су стране сагласне у томе да "нема смисла уводити санкције руској нуклеарној индустрији".
Comments


bottom of page