top of page

Епархија: Срби на КиМ без људских права

Поводом спречавања свештеника Српске православне цркве да данас, на празник Вазнесења Господњег, служе литургију у храму Христа Спаса у Приштини, Епархија рашко-призренска је изразила најдубљу забринутост и разочарење због таквог поступка приштинске полиције.


„Тим актом се крше основне верске слободе и право приступа имовини наше Цркве, пошто је храм Христа Спаса у катастру регистрован као имовина Српске Православне Цркве и нико нема право да нам спречава приступ нашој имовини. Нажалост, отвореним дискриминаторним односом према Српској Православној Цркви на Косову и Метохији косовске институције непрестано шаљу поруку да наш народ не може да живи слободно и да основна верска и људска права не вреде за православне Србе”, стоји у саопштењу.

Епархија рашко-призренска истиче да очекује од међународних представника реакцију поводом овог инцидента и да ће СПЦ о њему обавестити све релевантне међународне организације које надгледају верска права и слободе.

„Свештеници наше Епархије су јутрос, заједно са групом верника кренули да служе Свету Литургију поводом храмовне славе Христа Спаса у Приштини, али их је кордон полицајаца спречио у томе. Прво су свештена лица легитимисана од стране полицајца који није желео да говори српски, а затим им је забрањено да откључају и уђу у цркву. Нашим свештеницима није дат одговор зашто је забрањено да служе у храму који се и по косовском катастру налази у власништву наше Цркве”, додаје се у саопштењу Епархије рашко-призренске.

Commentaires


bottom of page