top of page

Епидемиолог упозорен да "не шири страх"

Епидемиолог Ференц Јакаб, шеф Акционе групе за праћење корона вируса, у последње време је више пута упозорио да је ситуација око епидемије у Мађарској алармантна. Његова јучерашња изјава на ту тему као да је наљутила мађарске званичнике.


"Ако наставимо овако, то значи да се залажемо се за пораз, јер ће земља врло брзо остати без здравствених капацитета, што би могло да представља проблем,“ рекао је јуче др Ференц Јакаб, током дебате на интернету. Реагујући на ту изјаву, заменик министра у кабинету премијера Балаж Орбан, рекао да упозорење епидемиолога "подстиче страх", да је "ситуација у Мађарској стабилизована" и да се у земљи уради "три пута више тестова него што то захтева протокол Светске здравствене организације (ВХО) .


Ференц Јакаб, водећи истраживач печујског епидемиолошког тима, присуствовао је недавно и састанку акционих група, који је крајем септембра одржан у кабинету премијера Виктора Орбана, када су стручни тимови разговарали о најновијим кретањима епидемије и препорученим мерама. У јучерашњој дискусији, путем интернета, Јакаб је позвао на предузимање "озбиљнијих мера", рекавши да ће "без њих много више људи бити хоспитализовано и умрети од корона вируса".


Дискусија се одвијала на Фејсбук страници педијатра Тамаша Константина, а у разговору су учествовали и имунолог Андраш Фалуш и педијатар Данијел Тордаш. Јакаб је тада рекао да, према његовом мишљењу заштита од епидемије иде у веома лошем правцу.


"Број умрлих почео је да расте, али то није изненађујуће, јер се то већ могло предвидети на основу повећања броја заражених пацијената. Ширење вируса међу младима доминирало је крајем августа, али епидемија је већ почела да клизи према старијој старосној групи. Сада је просечна старост заражених 40-41 година, у поређењу са претходних 30-31. Додатни проблем су наши веома мали капацитети за тестирање и, нажалост, достигли смо горњу границу у том погледу", рекао је Јакаб.


Он је истакао да је СЗО такође препознала погоршање ситуације у Мађарској и променила своју класификацију: "Мађарска је стављена у категорију 3, у којој су озбиљно угрожене земље. Ми морамо сада да успоримо темпо епидемије, јер у противном нећемо моћи да је зауставимо. Ако овако будемо возили и даље, то ће значити наш пад, тј. исцрпљивање здравствених капацитета. Не видимо врх епидемије или пак висораван, пошто бројке расту и биће веће из дана у дан“.


Према Јакабу, ако све остане тако и не буде озбиљнијих мера, за месец дана ће се број заражених и умрлих драстично повећати: "Заиста нисмо оптимисти, то је истина", рекао је он.


У реакцији Балажа Орбана каже се да овај епидемиолог "само подстиче страх од драстичног ширења епидемије у Мађарској". Он је у Јутарњем програму АТВ-а рекао да су се "бројеви стабилизовали и да се у Мађарској обавља три пута више тестирања него што захтева протокол Светске здравствене организације (СЗО). Према његовом мишљењу, земља не пролази лоше у међународним оквирима.


"Ми стално тестирамо људе, чак и оне чије здравствено стање то не захтева", рекао је Орбан.


У Мађарској је у последња 24 сата инфициран рекордан број људи - 1.322, док се број смртних случајева изазваних корона вирусом повећао за 17, што је највише од априла месеца.bottom of page