top of page

ЕП се придружује се оспоравању закона

Одбор Европског парламента за правна питања гласао је за придруживање тог тела тужби Европске комисије против Мађарске, због тзв. закона о заштити деце.Француски либерални посланик Пјер Карлескинд назвао је резултат гласања „прекретничком одлуком и јасном поруком националним лидерима: ако нападнете вредности, наћи ћете Европски парламент на свом путу“.


Док западни медији сматрају да је спорни закон уперен против хомосексуалаца, власти у Будимпешти поручују да се он не односи на ограничавање одраслих да изражавају своју сексуалну оријентацију и остварују своја права. Закон усвојен у јуну 2021. забрањује да се у школама, ученицима млађим од 18 година, покрећу теме везане за сексуалност, родни идентитет, промену пола и хомосексуалност, јер законодавац сматра да би се објашњавања ове тематике могла изродити у "рекламирање хомосексуализма или промене пола".


Прошле недеље, Иштван Холик, директор комуникација владајуће мађарске партије Фидес, оштро је критиковао Каталин Чех, посланицу Моментума, због кампање у ЕП да се та институција придружи тужби против Мађарске. Ирска, Португал, Белгија, Холандија и Луксембург су спремни да подрже комисију на суду и изнесу своје аргументе који подржавају мере против Мађарске. Претходно је министарка правде Јудит Варга поднела суду противтужбу.

Comments


bottom of page