top of page

ЕП усвојио резолуцију против Мађарске

Европски парламент усвојио је резолуцију којом се најоштрије осуђује недавно усвојени мађарски закон о правима детата, које се у ЕУ тумачки као дискриминаторан према ЛГБТ популацији, али и као рушење демократије и владавине права.


Европски парламент спорни мађарски закон описује као ”очигледно кршење Повеље ЕУ о основним правима, уговорима и законодавству ЕУ о унутрашњем тржишту”, преносе медији. У Резолуцији се наводи да ово није изоловани инцидент, већ „представља још један намерни и с предумишљајем учињен акт постепеног укидања основних права у Мађарској“.


”Ова кршења људских права део су шире политичке агенде за разбијање демократије и владавине закона, укључујући слободу медија, и требало би их сматрати системским кршењем вредности ЕУ”, наводи се у саопштењу ЕП.


Посланици Европског парламента позивају Европску комисију да покрене убрзани поступак за утврђивање повреде права и да искористи све алате Европског суда правде, као што су привремене мере и казне за непоштовање закона, ако је потребно.


Они позивају и државе чланице да поднесу питање Европском суду правде уколико Kомисија не делује и да покрену међудржавну пријаву Европском суду за људска права.

Komentarze


bottom of page