top of page

ЕУ и даље без договора о буџету

Лидери Европске уније нису постигли напредак у решавању спора са Пољском и Мађарском око буџета и пакета за економски опоравак од пандемије корона вируса. Ако не буде постигнут о буџету до краја године, блок од 27 земаља ће наставити да троши новац, али ће на располагању имати ограничене ресурсе.ЕУ је запала у нову кризу након што су Мађарска и Пољска у понедељак уложиле вето на усвајање седмогодишњег буџета ЕУ и плана за економски опоравак од пандемије корона вируса, укупне вредности 1.800 милијарди евра. Током 20-минутне сесије на почетку видео самита, неколико лидера са обе супротстављене стране држало се својих позиција, али не распирујући постојеће тензије.


Званичник ЕУ који је тражио да не буде именован рекао је да су учесници самита „по сваку цену хтели да избегну драматичан след догађаја“ и да су „успели у томе“. Будимпешта и Варшава желе да спрече успостављање новог механизма који предвиђа ускраћивање средстава чланицама Уније чије владе урушавају демократске стандарде и владавину права, за шта Брисел годинама оптужује управо Пољску и Мађарску.


Буџет ЕУ од 1.074,3 милијарде евра, за период од 2021. до 2027. године, као и пакет за опоравак у износу од 750 милијарди евра, требало је да ступе на снагу у јануару, али је то сада неизвесно због блокаде те две централноевропске чланице Уније, некада комунистичке земље. Спор доводи у питање исплату средстава преко потребних за санирање економских последица новог таласа заразе корона вирусом који прети да гурне Европу у нову рецесију.


Ако лидери ЕУ не постигну договор о буџету до краја године, блок 27 земаља ће наставити да троши новац, али ће на располагању имати ограничене ресурсе, пошто ће сваког месеца моћи да троши највише дванаестину буџета за претходну финансијску годину. Многи пројекти за Пољску и Мађарску могли би у том случају да буду блокирани.


Потпредседник Европске комисије Франс Тимерманс рекао је да је у интересу свих да се брзо дође до решења проблема: „Радна места људи зависе од овога. Наш економски опоравак зависи од овога. Све што се захтева од држава чланица јесте да поштују уговоре које су потписале и ратификовале“, казао је Тимерманс.


Пољска и Мађарска наводе да су уложиле вето зато што сматрају да ће механизам условљавања начелом владавине права бити коришћен као „идеолошко оружје“ за њихово кажњавање. Парламент Пољске је данас усвојио Резолуцију којом је подржао одлуку Владе да стави вето ако буџет и план за опоравак садрже спорни услов. У тој симболичној Резолуцији, која заправо само пружа подршку премијеру Матеушу Моравјецком, оцењује се као „неприхватљиво и неконзистентно“ са Уговором ЕУ да се на чланице ЕУ примењују „различити стандарди“.


У свом првом извештају о поштовању владавине права, Европска комисија је у септембру навела да се демократски стандарди суочавају с великим изазовима у Пољској и Мађарској, и указала на угроженост независног правосуђа, и на претње борби против корупције и слободи медија.

Comentarios


bottom of page