top of page

ЕУ: Мађарска омела план о санкцијама

Савет Европске уније (ЕУ) заседаће половином јануара, али неће донети никакву одлуку о санкцијама на нивоу Уније против особа и фирми у Босни и Херцеговини, како су то у среду учиниле Сједињене Америчке Државе, објавио је данас сарајевски портал klix.ba.


Очекује се да ће се листа САД ширити, али и да ће бројне земље Европске уније (ЕУ) пратити поступак САД и независно од ЕУ уводити санкције Милораду Додику и повезаним физичким и правним особама, наводи портал. Разлог да се Савет ЕУ не изјашањава на нивоу уније је, пре свега, непостојање консензуса због раније познатог противљења Мађарске, али и још неких земаља које нису за санкције Додику и другима.


Неке од кључних чланица, према најавама, требало би да следе САД и увести санкције, како Додику, тако и повезаним особама и компанијама. Државе које би, према ранијим порукама и очекивањима, требало да прате америчке санкције су Велика Британија, а из ЕУ Немачка, Холандија, Белгија, Луксембург, Италија, Аустрија, Шпанија и Чешка, преноси портал.


Санкцијама би се могле придружити и балтичке земље, док су поједине чланице неутралне, а неколико идржава ЕУ је против.

bottom of page