top of page

ЕУ обнавља Краљевску винарију на Опленцу

Европска унија је одлучила да у пројекат „ЕУ за културно наслеђе и туризам”, који од 2019. године служи подизању туристичких капацитета источне Србије, укључи и општину Топола у централној Србији, саопштила је Делегација ЕУ у Србији.Најављено је да ће у Тополи бити ревитализована Краљевска винарија на Опленцу, а доделом бесповратних средстава пружаоцима туристичких услуга, едукацијама у области туризма и културног наслеђа, пројекат ће побољшати туристичку понуду општине и тиме подстаћи економски раст и отварање нових радних места.


„Бавимо се развојем винског туризма у Источној Србији, посебно у Рогљеву, Рајцу и Смедовцу, где улажемо у побољшање инфраструктуре. Сада ћемо радити и са Општином Топола, такође на развоју винског туризма. Зато ће пројекат финансирати обнову неких делова Краљеве винарије на Опленцу, а заједно са Општином ћемо радити и на подизању атрактивности овог региона”, рекао је вођа пројекта за културно наслеђе и туризам Александар Бец.


Краљевску винарију, једну од првих професионалних винарија у Србији, основао је 1931. године краљ Александар I Карађорђевић, а временом су аутохтоне сорте вина Жилавка, Опленка и Тријумф постале надалеко познате.


„Вински подрум је урађен у стилу најбољих француских подрума. Овде се налазе и најстарији музеј винарства и винотека на Балкану, а најстарије вино је из 1921. године. Опленац је туристички најпосећеније место у централној Србији, а са реконструкцијом краљеве винарије и обновом винограда, туристичка понуда ће бити много боља, што ће допринети и повећању посетилаца,” изјавио је управник Задужбине краља Петра I, Драган Рељић.


Пројекат за културно наслеђе и туризам” финансирају ЕУ са 22 милиoна евра и немачко Савезно министарство за економску сарадњу и развој БМЗ са 2.3 милиона евра, а спроводи га Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ у партнерству са Министарством трговине, туризма и телекомуникација.

bottom of page