top of page

ЕУ подозрива према посети Сијарта Москви

Портпарол за спољне послове Европске комисије Петер Стано саопштио је да је најављени пут мађарског министра спољних послова Петера Сијарта у Москву одговорност Мађарске.


Сијарто је најавио да ће у четвртак путовати у Москву, на конференцију посвећену светским енергетским тенденцијама, као и да ће разговарати са представницима Гапрома и компаније Росат. „То је одговорност земаља чланица које саме одлучују о билатералним састанцима. Ипак, начин на који Унија разуме ово путовање је да нема смисла ући у разговоре за Русијом на високом политичком нивоу у периоду када они показују, на сваки могући начин, да њих једино интересује ескалације агресије у Украјини”, рекао је Стано новинарима у Бриселу.

Додао је да је цео свет могао да види јуче ту, како је навео, „ескалацију агресије” и истакао да је Мађарска је та која сама одлучује где путује и ко се са ким среће.

„Наша позиција је да нема никаквог смисла било какав ангажман са Русијом у овом тренутку. Русија сасвим отворено и занемарује и одбацује сваку цивилизирану норму и нарушава и Повељу Уједињених Нација и међународни закон с тиме што праве огромна зверства и неселективно бомбардују цивиле. То је нешто што може да се упореди са ратним злочином и то је против међународног хуманитарног права”, рекао је Стано.

bottom of page