top of page

ЕУ позвала Мађарску и Пољску да обезбеде независност правосуђа и медија

Европска унија је поручила Мађарској и Пољској да побољшају независност правосуђа и медија, као и мере заштите од корупције, подсетивши да услови за одобравање милијарде помоћи за ове две земље нису испуњени и да и даље постоји озбиљна забринутост.Процена је дата у новом извештају Европске комисије, који укључује савете за побољшања демократије у свих 27 држава чланица блока, од транспарентнијег приказивања јавних финансија до дигитализације јавне управе.


"Руски рат у Украјини је још један подсетник на важност нашег рада на одржавању и промовисању владавине права у ЕУ и шире," рекла је европска комесарка за вредности и транспарентност Вера Јурова представљајући извештај. "Можемо остати веродостојни само ако поспремино сопствену кућу," истакла је Јурова.


Kомисија у Бриселу ускраћује Будимпешти приступ стимулативним фондовима у износу од 15,5 милијарди евра који су намењени за подизање привреде уздрмане пандемијом корона вируса, као и додатних 36 милијарди евра предвиђених Пољској, највећој земљи на истоку ЕУ. Kомисија је већ одобрила исплате за 25 земаља чланица. Пољска је у тој групи, али још није примила никакав новац. јер Kомисија обећава да ће се уздржати од банковног трансфера док се не среди стање у пољском правосуђу.


У среду је речено да "и даље постоје озбиљне забринутости у вези са независношћу пољског правосуђа". Пољској се препоручује раздвајање улога министра правде и главног тужиоца, побољшање приступа цивилног друштва креирању политике и обезбеђивање правичног процеса у одлучивању о дозволама за емитовање програма електронских медија.


"Овде се не ради о владавини права," рекао је пољски министар правде Збигњев Зиобро, који је и главни тужилац и стоји иза радикалне реформе пољских судова која их је оставила отвореним за политичко мешање, како наводи према ЕУ, групе за заштиту људска права и друге међународне организације. "Ради се о моћи, ради се о рушењу владе која има демократски мандат у Пољској", рекао је Зиобро на конференцији за новинаре реагујући на препоруке Kомисије.


Будимпешта је више пута понављала да је спремна да закључи споразум са Kомисијом, али је Европска комисија навела да Мађарска није остварила довољан напредак. Kомисија је до данас исплатила преко 100 милијарди евра из специјалног фонда за КОВИД чланицама, укључујући Шпанију и Хрватску. Холандија је тек прошле недеље поднела свој план потрошње на одобрење након дугих унутрашњих политичких сукоба.


Kомисија тек треба да одобри план Мађарске, али у среду је у извештају Kомисије наведено да остаје забринутост у погледу независности правосуђа у Мађарској. Препоручио је Будимпешти да ојача улогу свог Националног судског савета, као и да унапреди независност регулаторног тела за медије и усвоји "свеобухватне реформе у области лобирања".


То долази у осетљивом тренутку за Виктора Орбана, дугогодишњег премијера Мађарске, јер је форинта рекордно пала у односу на евро, док је инфлација двоцифрена и расту трошкови енергије. "Ово оставља Орбану тежак економски проблем за решавање, с којим би се лакше суочио да има приступ средствима ЕУ," саопштила је консултантска кућа Еуроинтелиџенс у среду. "Мађарска и Европска комисија приближавају се обострано штетној фази застоја због њиховог сукоба око владавине права," саопштио је Еуроинтелиџенс, преноси РСЕ.

Comments


bottom of page