top of page

ЕУ посланици указују на прљаву кинеску технологију у Србији

Двадесет шест посланика Европског парламента упозорило је у писму европском комесару за суседство и преговоре о проширењу Оливеру Вархељију на „све већи кинески утицај у Србији и штету по животну средину која је настала услед неколико тешких индустријских пројеката кинеских компанија у Србији”.


Посланици ЕУ су позвали Вархељија да подсети Владу Србије да се придржава свог националног законодавства, као и правила Европске уније: „Дешавања из претходних година била су алармантна у погледу кинеских инвестиција тешке индустрије у и око Смедерева, Бора и Костолца”, наведено је у писму, преноси Бета. Некадашњи Рударско-топионичарски басен Бор, једини произвођач бакра и племенитих метала у Србији, преузела је крајем децембра 2018. кинеска компанија Зиђин Мајнинг.

Део имовине Железаре Смедерево купио је 2016. године тадашњи кинески Хестил, данашња ХБИС Група. Кина учествује и у реконструкцији термоелектране Костолац у Србији.

„Еколошка ситуација се од куповине драстично погоршала, утичући на колективно здравље и добробит локалних заједница. Упркос трендовима пораста загађења изнад прихватљивих нивоа, српска Влада није наложила да се постројења затворе или да се ситуација поправи”, наводи се у писму које су иницирали словачка европосланица Мирјам Лексман из Европске народне партије и немачки европосланик Зелених, Рајнхард Битикофер.

Наведено је да је „забрињавајући тренд” настављен и у случају кинеске фабрике гума Шандонг Линглонг у Зрењанину и да су наведене инвестиције проглашене пројектима од националног значаја.

Европарламентарци су навели да таква привилегија поставља кинеског инвеститора изнад закона којих већина других инвеститора мора да се придржава и додали да је до сада поднето више од двадесет тужби којима се указује на неправилности овог пројекта.

bottom of page