top of page

"ЕУ прави фаталну грешку у случају Србије"

Успоравањем европских интеграција Србије Брисел "прави фаталну грешку", а стабилност и мир на Западном Балкану је и национални интерес Мађарске, поручио је данас у Београду мађарски министар спољних послова Петер Сијарто.Он је после разговора са министарком за европске интеграције Јадранком Јоксимовић рекао да је у садашњим оклоностима Европској унији потребно проширење: „Суочавамо се са изазовима који су изазвали најзначајнију безбедносну кризу овде у Европи последњих деценија. Ако Европска унија жели да унапреди сопствену безбедност, мора да се шири, а правац тог ширења је јасно ка Западном Балкану", рекао је Сијарто.


Сијарто је изјавио и да су земље Западног Балкана свесне да нестабилност у том региону може изазвати озбиљне проблеме.


„Стабилност и миран и уравнотежен развој овог региона за нас је национални интерес, а јасно је и да је Србија стварна стабилизирајућа снага на Западном Балкану“, рекао је мађарски министар, инсистирајући на томе да европске интеграције Србије и приступање ЕУ могу да помогну стабилизацији читавог региона.


Сијарто је позвао ЕУ да убрза приступне преговоре са Србијом.


Он је рекао да би са Србијом требало отворити осам нових приступних поглавља пре краја чешког председавања ЕУ, како би 30 од 35 поглавља могло да буде отворено и да "можемо да направимо прави напредак".


Мађарски министар је навео и да ако би се приступни преговори Србије наставили садашњим спорим темпом „због Брисела“, процедура приступања би се продужила за неколико година, а то, како је нагласио, "није у ничијем интересу“, наводи МТИ.

Comments


bottom of page