top of page

ЕУ припрема новог специјалног изасланика

Високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност Жозеп Борел потврдио је да се ради на именовању специјалног представника или изасланика који ће се директно бавити дијалогом између Београда и Приштине.

„Нама је потребан неко ко зна регион, ко је искусни дипломата и спреман је да се ангажује. Ово је посао који захтева ангажовање 24 часа дневно, и то сваки дан. Није ово питање које се третира само у току једног викенда”, изјавио је Борел за Радио Слободна Европа (РСЕ) у Минхену где учествује у раду Минхенске безбедносне конференције, преноси Танјуг.


Шеф дипломатије ЕУ није желео да спомиње име особе која ће се бавити питањима у региону. Међутим на питање да ли ће та особа бити из Словачке, он је одговорио са „можда”.


Словачки министар иностраних послова Мирослав Лајчак је најозбиљнији кандидат за будућег ЕУ представника или изасланика, а он је за РСЕ потврдио да „има неколико понуда које анализира, те ће јавност благовремено обавестити о томе”, али није желео да потврди да ове понуде подразумевају његово поновно ангажовање на Балкану.

Борел је истакао да дијалог између Србије и Косова нема алтернативу, али да то захтева ангажовање свих страна.


„Дијалог теба да се одвија међу њима. Ми га нећемо диктирати. Они треба да разговарају међусобно како би постигли споразум међу собом. Ми им можемо помоћи, можемо им се придружити, можемо давати подстицаје, али ми не можемо заузети места нити Срба нити Косовара”, поручио је Борел.

bottom of page