top of page

ЕУ: Санкције Мађарској тек после избора

Европски комесар за правосуђе Дидије Рејндерс је у интервјуу за Политико говорио о мерама Комисије против Пољске и Мађарске и напоменуо да се Мађарска неће суочити са финансијским казнама због кршења владавине права пре парламентарних избора.


Дидије Рејндерс

Што се Пољске тиче, Рејндерс је рекао да је та земља под „стварним притиском“ Комисије, јер су у два случаја добили казне без преседана од највишег суда ЕУ, у укупном износу од 1,5 милиона евра дневно. Пољска се сада суочава са финансијским резовима из буџета ЕУ, јер одбија да плати казне.


Комесар је рекао да ће већи део пољске владе бити спреман да се повинује, али да "крајње десничарски настројени чланови владајуће коалиције, посебно министар правде који стоји иза контроверзних реформи правосуђа, Збигњев Зиобро, нису вољни да учине тако".


Рејндерс верује да има више проблема са Мађарском него са Пољском: "У случају Мађарское је ЕУ покренула судски поступак због читаве листе проблема, укључујући забринутост око корупције, медијских и академских слобода, закона о миграцији и азилу и дискриминације ЛГБТ заједнице. То је знатно шири обим“, рекао је он.


Истичући да се Мађарска неће суочити са финансијским санкцијама због кршења владавине права све до парламентарних избора, заказаних за 3. април, он је рекао да постоји неколико разлога за то. Најважнији је тај што Комисија чека да Европски суд правде одлучи о легалности механизма условљавања пре саме реализације. Суд би, како је рекао, требало да донесе одлуку о томе 16. фебруара.bottom of page