top of page

ЕУ суд поново о мађарском закону

У великом делу мађарског Закона о азилу прекршено је право Европске уније, саопштио је генерални адвокат Европског суда правде, посебно наводећи притварање азиланата у зонама транзита.Европски суд правде, са седиштем у Луксембургу, пре месец данас је донео одлуку да тражиоци азила, који су смештени у кампу Реске, на граници са Србијом, морају да буду ослобођени. Мађарска је потом најавила затварање тзв. мигрантских кампова, које је отворила 2015. Суд је у међувремену разматрао мађарско законодавство и оценио да је он по питању права на азил и враћања држављана трећих земаља са нерегулисаним статусом у супротности са европским правом.


Генерални адвокат европског суда Прит Пикаме је оценио да "Мађарска у значајном делу националног законодавства није испунила обавезе које проистичу из европског права". Посебно се наводи "кршење обавезе гарантовања ефикасног приступа процедури азила", као и "кршење процедуралних гаранција у вези са захтевима за међународну заштиту, незаконито затварање подносилаца захтева за ову заштиту у областима транзита и илегално удаљавање држављана трећих земаља који илегално бораве".


Генерални адвокат указује и да Мађарска није поштовала правило да тражиоци међународне заштите не могу да остану у областима транзита дуже од четири седмице. Адвокат је одбацио аргумент Мађарске да мигрантска криза 2015. године може да оправда одступање од европских правила, како би се одржао јавни ред и очувала унутрашња безбедност. Он такође сматра да притварање у транзитној области свих тражилаца међународне заштите представља кршење европског права.Comments


bottom of page