top of page

ЕУ тражи отварање мађарских граница

Европска унија је упозорила званичну Будимпешту да не може да затвори своје границе за све странце и да дозволи повратак само сопственим грађанима, након што је мађарска влада данас увела нове мере борбе против корона вируса.


Портпарол Европске комисије Кристијан Виганд рекао је новинарима да не може бити дискриминације међу грађанима ЕУ када су у питању ограничења путовања: "Постоје јасна правила о слободном кретању у Европској унији и свака држава чланица треба да их се придржава", истако је он.


Европски комесар за правосуђе Дидије Рејндерс саопштио је на свом Твитер налогу да је послао писмо упозорења мађарској влади: "Данас комесарка за унутрашње послове Илва Јохансон и ја шаљемо писмо мађарској влади којим подсећамо на значај заштите интегритета шенгенског простора и на примену недискриминаторских мера на границама према свим грађанима и становницима ЕУ", навео је комесар Рејндерс.


Он подсећа да "свака мера која не поштује основне принципе европског права мора, наравно, бити одмах повучена". Рајндерс такође наводи и да ће европски комесари разговарати са мађарским властима како би добили више информација.

bottom of page