top of page

ЕУ финансира брзу пругу Будимпешта-Варшава?

У оквиру тендера за модернизацију и проширење саобраћајне инфраструктуре (ЦЕФ), Мађарска је конкурисала за финансијска средства ради проширења важног међународнпг железничког правца који ће је повезати са престоницама земаља Вишеградске групе.


О прихватању пројеката одлучиваће Европска комисија и посланици, а коначни резултати тендера који је отворен до краја марта, биће објављени почетком лета ове године. Мађарска овога пута има прилику да добије 7,64 милиона евра за наставак припрема за проширење међународно важне железничке линије, а тиме и капацитета својих железничких станица Келенфелд и Њугати. Како сазнајемо, у току је израда студије изводљивости за брзу железничку пругу Будимпешта-Варшава, која би била еколошки прихватљива. Овом пругом, односно мрежом, биле би повезане Будимпешта, Братислава, Праг и Варшава.


Према очекивањима у Будимпешти, Мађарска има велике шансе да добије средства за овај пројекат, јер је он у складу са аустријским планом развоја железница, тако да ће две земље, како се верује, међусобно подржати једна другу.


Како извештава мађарски новински Мађар епиток, захваљујући подршци овог ЕУ фонда, добијеној ранијих година, у току је реализација развојних пројеката саобраћајне инфраструктуре у Мађарској, у вредности од 1,8 милијарди евра. Између осталих, ове године биће завршена модернизација деоница железничке пруге Келенфелд-Сазхаломбата-Пустасаболч и Ракош-Хатван, док су у току обнова Јужног повезујућег железничког моста и изградња трећег колосека.

bottom of page