top of page

Ехо словеначког скандала у Будимпешти

Updated: Jul 29, 2020

Агнеш Вадаи, посланица мађарске опозиционе странке Демократска коалиција (ДК), обратила се Петеру Полту, главном државном тужиоцу, са питањима о респираторима који су купљени по веома високој цени током кризе изазване корона вирусом. Полт је питања са извештајем проследио полицији, што значи да ће, вероватно, бити покренута истрага на ту тему.Представница опозиције обратила се главном државном тужиоцу након што се испоставило да је словеначка компанија, чије је пословање изазвало корупционашки скандал у Словенији, уговорила испоруку респиратора Мађарској, преко Министарства спољних послова и трговине.


Компанија Geneplanet изазвала је озбиљну политичку кризу у Словенији, пошто је против ње отворена истрага о корупцијским активностима, приликом куповине респиратора, која је подразумевала и претрес куће министра економије. Сумња се да је куповина респиратора била предмет личног калкулисања и да су они били прецењени.


Недавно је откривено да је ова компанија потписала уговор и са мађарским Министарством спољних послова о испоруци респиратора. Мађарској је, непосредно после тога, испоручен далеко већи број респиратора него што је одговарало њеним потребама, што су признали и представници владе. Када је ово питање избило на површину, из владе је стигла напомена да ће преостале количине респиратора "бити продате земљама на другим континентима".


Агнеш Вадаи је упитала да ли "мађарски органи за спровођење закона сумњају у корупцију или барем у нерегуларну јавну набавку, јер је Министарство спољних послова купило респираторе по готово двоструко већој цени од оне коју је платила словеначка влада".


У свом одговору, државни тужилац Полт је рекао да је овај захтев проследио полицији у Будимпешти. Он је рекао да је "задатак истражног органа да процени да ли жалба на одређено понашање прелази у сумњу да је почињено кривично дело и, према томе, да ли постоји потреба да наложи истрагу."

Kommentare


bottom of page